ABD Savunma Bakanı Irak’ı ziyaret etti

ABD Savunma Bakanı Irak’ı ziyaret etti

Amerika Savunma Bakanı Jim Mattis, Washington’ın Irak’ın petrolüne el koyma niyeti olmadığını söyledi.

Daha önce Başkan Donald Trump, IŞİD’in petrol ticaretinin engellenmesi ve Amerikan ordusunun Irak’taki faaliyetlerinin “karşılığı” olarak bunun yapılabileceği görüşünü savunmuştu.

Mattis bu açıklamayı Irak ziyareti sırasında yaptı. Mattis’in ziyaret planı önceden kamuoyuna duyurulmadı. Amerika Savunma Bakanı’nın ziyareti Musul’un batısının IŞİD’den geri alınması için başlatılan operasyonun da ikinci gününe denk geldi.

Mattis, “Kimsenin petrolüne el koymak için Irak’ta bulunmuyoruz” dedi. Amerika Savunma Bakanı, “Bu odada ve Amerika’da bulunan herkes kullandığı doğalgaz ve petrolünün parasını daima ödemiştir ve eminim ilerde de ödemeye devam edeceğiz,” ifadelerini kullandı.

Mattis’in Irak ziyareti Başbakan Hayder El Abadi ve diğer yetkililerle görüşmeyi de kapsıyor. Mattis’in toplantı gündeminde ayrıca IŞİD’i mücadele için kurulan Amerika liderliğindeki koalisyonun komutanı General Stephen Townsend’le görüşmesi de var.

Mattis, IŞİD’e karşı savaşı hızlandırmak için kendi planı üzerinde çalışıyor. Başkan Trump, 28 Ocak’ta kendisine 30 gün içinde konuyla ilgili bir plan istemişti.

Musul’un batısını almak için başlatılan Pazar günkü operasyonla ilgili konuşan Mattis, Amerika’nın rolünün hava operasyonları ve Irak güçlerine tavsiyeler şeklinde devam edeceğini kaydetti.

Irak güçleri geçen ay IŞİD’i Musul’un doğusundan 100 günden fazla süren operasyonun ardından temizlemeyi başarmıştı.

Musul’un IŞİD’in kurtarılması operasyonunu Irak Başbakanı Abadi Pazar günü açıklamıştı.

Amerikalı askeri yetkililer Musul’un batısının alınmasının daha zor olacağını belirtiyor.

Operasyona, Irak özel kuvvetleri, polis ve düzenli ordu birliklerinin yanı sıra hükümetin onayladığı milis güçler katılıyor.

Birleşmiş Milletler Musul’da yüzbinlerce sivilin tehdit altında olduğunu belirtiyor.

Birleşmiş Milletler Irak İnsani Yardım Koordinatörü Lise Grande, “Durum üzücü, insanlar büyük sıkıntılar içinde şimdi, ebeveynlerin çocuklarını besleme ve evlerini ısıtma konusunda zorluklar yaşadığına dair haberler alıyoruz,” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.