ABD, Rusya’yı ‘ulusal tehdit’ listesinde tutuyor

ABD, Rusya’yı ‘ulusal tehdit’ listesinde tutuyor

Başkan  Barack Obama, Uluslararası Olağanüstü Ekonomik Güçler Yasası (IEEPA) çerçevesinde tehdit olarak görülen ülkelerin sayısını 16’ya çıkardı.

2000’den bu yana Rusya’nın da listede olduğu yasaya göre, Amerikan başkanı tehdit görmesi durumunda banka hesaplarını dondurabiliyor.

Gerçek bir saldırı olması durumunda ise tehdit olarak görülen ülke, grup ya da kişilerle ilgili mal varlıklarına tamamı ile el koyabiliyor. Rusya’nın listede olmasının gerekçesi nükleer silah üretiminde kullanılabilecek uranyum ihracatı.

İran’ın teröre destek verdiği gerekçesi ile 1979’dan bu yana yer aldığı listeye, 2004’de Suriye de benzer nedenle dahil oldu. Demokratik kurumlara baskı uyguladığı öngörülen Belarus, Zimbavi, Myanmar ve Sudan gibi ülkeler de listede. Kitle imha silahlarının yaygınlaşmasına neden olan Kuzey Kore de, Amerika’nın “ulusal tehdit” listesinde yer alıyor.

Vedomosti gazetesine konuşan uzmanlara göre ABD, IEEPA’yı Suriye krizi çerçevesinde bir koz olarak kullanacak. Washington, herhangi bir ülkeye karşı uyguladığı yaptırımların ihlalini de suç olarak değerlendiriyor.

Washington halen bu tür yaptırımları İran ve Suriye’ye yönelik uyguluyor. Moskova ise Beyaz Saray’ın tavsiyelerine rağmen bu ülkelerle işbirliğini sürdürüyor.

Irak, Kuveyt, Libya ve Güney Afrika gibi ülkeler ise 2004 sonrası listeden çıkarıldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.