“ABD, Rusya’ya Suriye’de çözüm planı önerdi”

“ABD, Rusya’ya Suriye’de çözüm planı önerdi”

Rusya’nın etkin gazetelerinden Kommersant, ABD’nin Suriye krizinde çözümle ilgili Moskova’ya bir plan önerdiğini yazdı. Buna göre, Esed gönüllü olarak iktidardan ayrılacak.


Phnom Penh ve Dublin’de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la görüşen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın önerdiği plana göre, Esed rejim destekçileri, tüm muhalif gruplar, farklı mezhep ve etnik toplulukların da dahil olduğu geçiş hükümeti kurulacak.Önerilen plana göre, böylece dini gruplar ve farklı mezhepler arasında çatışma riski minimize edilecek ve hükümet yanlısı grupların da kimyasal silah kullanma ihtimalleri asgariye çekilmiş olacak. Tüm kesimlerin temsil edildiği geçiş hükümetinin kurulması, kimyasal silahların terör gruplarının eline geçmesini de engelleyebilir.


ABD’ye göre yeni hükümette Esed temsil edilmezse “geçiş hükümeti” kurulması ile ilgili plan verimli olarak çalışabilir. Gazeteye göre, Moskova da Suriye’de geçiş hükümeti kurulması fikrini destekliyor.
Cenevre mutabakatında Rusya’nın geçiş hükümeti kurulmasına olumlu cevap verdiğine değinen gazete, Moskova’nın Esed’i koltuğunu bırakması konusunda zorlamaya istekli olmadığını kaydediyor.Öncelikle, Daha önce de denendiği gibi, Esed gönüllü olarak koltuğunu bırakma düşüncesinden çok uzak. İkinci olarak da, Moskova Esed’i tehdit olarak gören ülkelerin onu istifaya zorlaması gerektiğini düşünüyor.


Kommersant Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın, “Suriye’de siyasi sistemle ilgili yeni yapılanmalara Suriye halkı karar vermeli. Dışarıdan hazır çözüm dayatma girişimleri kabul edilemez.” açıklamasına da yer verdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.