ABD Riyad’a silah sevkıyatını hızlandırdı

ABD Riyad’a silah sevkıyatını hızlandırdı

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken, iki haftadır Yemen’de Şii Husi milislerine karşı hava operasyonları yürüten Suudi Arabistan’a silah sevkıyatını hızlandırdıklarını açıkladı.

Riyad’a güdümlü füzeler gönderen ABD, istihbarat paylaşımını da artırırken, operasyon merkezinde koordinasyon birimi kurdu.

Suudi Arabistan öncülüğündeki 9 Arap ülkesinden oluşan koalisyonun Yemen’de İran destekli Husi milislerine karşı başlattığı operasyonda şimdiye dek fazla müdahil olmayan ABD daha aktif bir rol alıyor. Suudilere istihbarat ve lojistik destek veren ABD, Riyad’a silah sevkiyatını hızlandırma kararı aldı. Karar, Salı günü Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’ı ziyaret ederek Yemen krizine dair temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken tarafından açıklandı.

Blinken, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Suudi Arabistan ve müttefikleri Yemen’in güç kullanılarak istila edilemeyeceğine dair kuvvetli bir mesaj gönderiyor. Bu çabaları desteklemek için de silah teslimatını hızlandırdık” dedi.

Müttefikleri Suudi Arabistan’ı savunma taahhüdüne bağlı olduklarını vurgulayan Blinken ayrıca istihrabat paylaşımını artırdıklarını ve Suudi Arabistan operasyon merkezinde müşterek koordinasyon ve planlama birimi kurduklarını söyledi.

Amerikalı Savunma Bakanlığı yetkilileri, Riyad ile savaş uçakları ve helikopterleri satımını da içeren 60 milyar dolarlık silah anlaşması bulunan Washington’ın bu ülkeye öncelikli olarak hassas güdümlü mühimmat gönderdiğini belirtti. İki haftadır Husi mevzilerine yönelik denizden ve havadan süren bombardıman milislerin ilerleyişini durdurmada yetersiz kalırken, Amerika’nın devreye girmesiyle cephede durumun değişebileceği kaydediliyor.

Yemen’deki çatışmalar Suudilerin desteklediği Cumhurbaşkanı Mansur Hadi’ye bağlı güçlerin elindeki son kale olan Aden’de yoğunlaşmış durumda. Aden merkezine kadar ilerleyen Husiler ve müttefikleri eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’e sadık ordu birlikleri ile Hadi’yi destekleyen silahlı gruplar arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

İRAN, ADEN KÖRFEZİ’NE GEMİ GÖNDERDİ

Çatışmalar şiddetlenirken İran’dan sürpriz bir hamle geldi. İran, Mısır ve Suudi donanmasının bulunduğu Aden Körfezi’ne iki savaş gemisi gönderdiğini duyurdu. İranlı amiral Habibullah Seyyari, bu gemilerin, dünya petrol ticaretinin en önemli yollarından biri üzerindeki Aden Körfezi ile Kızıl Deniz’de İran gemilerini korsanlara karşı korumak için devriye görevi icra edeceğini söyledi. S.Arabistan öncülüğündeki operasyona şiddetle karşı çıkan İran, Yemen krizine siyasi çözüm için çabalarını da artırdı.

TAHRAN’DAN İSLAMABAD’A ÇIKARMA

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, bu çerçevede önce Yemen’in komşusu Umman’ı ziyaret etti, oradan da Pakistan’a gitti. Suudi Arabistan, en yakın müttefiklerinden biri olan Pakistan’ın da koalisyona katılmasını istiyor. İslamabad’dan savaş gemisi, uçak ve asker talep ediyor. Zarif’in İslamabad temaslarında Riyad’ın taleplerini reddetme çağrısında bulunduğu ifade ediliyor. Pakistan ise bu konuda henüz bir karar almış değil. Nüfusunun yüzde 20’si Şii olan Pakistan, Yemen’e müdahil olması halinde ülkede artan mezhep geriliminin daha da tırmanmasından endişe ediyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.