ABD özel kuvvetlerinden Türkiye sınırında operasyon: IŞİD lideri öldürüldü

ABD özel kuvvetlerinden Türkiye sınırında operasyon: IŞİD lideri öldürüldü

ABD Özel Kuvvetleri, Suriye’nin İdlib vilayetinin Türkiye sınırındaki Atmeh kasabasına sabaha karşı helikopterlerle baskın düzenledi. ABD operasyonda cam kaybı olmadığını açıklarken Suriye İnsan Hakları Gözlemevi operasyonda 2’si çocuk, 1’i kadın 9 kişinin öldüğünü aktardı.

ABD Özel Kuvvetleri’nin, Suriye’nin İdlib vilayetinin Türkiye sınırında bulunan Atmeh kasabasına sabaha karşı bir terörle mücadele operasyonu düzenlediği açıklandı. Gazete Duvar’da yer alan habere göre, operasyonda El Kaide bağlantılı bir cihatçının hedef alındığı belirtilirken, Pentagon Sözcüsü John Kirby “Görev başarıyla tamamlandı” açıklaması yaptı.

YABANCI BİR CİHATÇI HEDEF ALINDI’

Reuters ajansının görüştüğü görgü tanıklarına göre, Amerikan özel kuvvetleri, Türkiye sınırının sıfır noktasında yer alan ve Heyet Tahrir Şam örgütünün kontrolünde bulunan kasabaya sabaha karşı helikopterlerle indi. Ajansa konuşan silahlı bir isyancı, yabancı bir cihatçının evinin yakınlarından patlama sesleri geldiğini, şüphelinin baskın sırasında ailesiyle birlikte evinde olduğunu söyledi.

Görgü tanıkları, helikopterlerin bölgeyi terk etmesi sonrasında keşif uçaklarının bir süre uçuş yaptığını, Heyet Tahrir el Şam militanlarının da baskının ardından olay yerine gittiğini ekledi.

’12 ÖLÜ’ İDDİASI

Saldırıda hedef alınan cihatçının öldürülüp öldürülmediği bilinmezken, bölgede yaşayanlar operasyon sırasında ağır silah sesi duyduklarını belirterek çatışma çıkmış olabileceğini anlattı. Bir tanık baskında birkaç kişinin öldüğünü, bir diğer tanık ise operasyon sonrasında çok katlı bir binadan aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu en az 12 cesedin çıkarıldığını öne sürdü.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise, ABD’nin düzenlediği operasyonda 2’si çocuk, 1’i kadın olmak üzere 9 kişinin öldüğünü açıkladı. AP ajansı “yurttaş gazeteci” Ahmad Rahhal’ın ise bölgede 12 ceset gördüğünü söylediğini bildirirken, ölenlerden bir kısmınınsa hâlâ enkaz altında olduğunun söylendiğini yazdı.

‘BAĞDADİ’DEN SONRAKİ EN BÜYÜK OPERASYON’

Washington merkezli Ortadoğu Enstitüsü’nden Charles Lister, Reuters’a demecinde, bölgede yaşayanlarla konuştuğunu ve operasyonun iki saatten uzun sürdüğünü anlatarak, “Bu kişi her kimse, onu canlı istedikleri açık. Bu, [IŞİD lideri] Ebu Bekir Bağdadi’den sonra düzenlenen bu tip operasyonların en büyüğü” dedi.

ABD: IŞİD LİDERİNİ OPERASYONLA ÖLDÜRDÜK

ABD Başkanı Joe Biden, bugün sabaha karşı Suriye’nin Türkiye sınırına yakın bir noktada düzenlenen askeri operasyon sonrasında IŞİD’in lideri Ebu İbrahim el- Haşimi El Kureyşi’nin hedef alındığını duyurdu.

Biden, “Silahlı kuvvetlerimizin becerisi ve cesareti sayesinde, IŞİD lideri Ebu İbrahim Haşimi el Kureyşi’yi sahadan kaldırdık. Bütün Amerikalılar operasyondan güven içinde geri döndü” dedi.