ABD öncülüğündeki koalisyondan Rusya’ya karşı ortak bildiri

ABD öncülüğündeki koalisyondan Rusya’ya karşı ortak bildiri

Rusya’nın hava saldırılarında IŞİD’in yanı sıra diğer muhalif grupları da hedef almaya devam etmesi ve sivillerin vurulduğu iddiaları, IŞİD karşıtı koalisyonu ortak bir açıklama yapmaya itti.

Türkiye dâhil yedi ülke, Moskova’ya sivil kayıplardan kaçınması ve saldırılarında IŞİD’e odaklanması çağrısı yaptı.

ABD liderliğindeki terör örgütü IŞİD karşıtı koalisyon, Suriye’de hava operasyonlarına üçüncü gününde de devam eden Rusya’yı ılımlı muhalifleri vurmaması konusunda uyardı. Uyarılara rağmen Moskova’nın hava operasyonunu Esed rejiminin çıkarına göre sürdürmesi üzerine Türk Dışişleri, 7 ülkenin ortak imzasıyla bir bildiri yayınladı.

ABD girişimi, Türkiye’nin desteği Almanya, İngiltere, Fransa, Katar ve Suudi Arabistan’ın katılımıyla yayınlanan bildiride, Rusya’dan ‘Suriye muhalefeti ile sivillere yönelik saldırılarına derhal son vermesi, IŞİD ile mücadele çabalarına odaklanması’ istendi. Rusya’nın Suriye’deki tek taraflı müdahalesinin ülkedeki iç savaş halini daha da körükleyeceği vurgulandı.

Bildiride, “Gerilimi tırmandıran bu askeri faaliyetler, aşırıcılığın ve radikalleşmenin daha fazla körüklenmesinden başka hiçbir amaca hizmet etmeyecektir. Rusya Federasyonu’na, Suriye muhalefetine ve sivillere yönelik saldırılarına derhal son vermesi ve DEAŞ’la mücadele çabalarına odaklanması çağrısında bulunuyoruz” ifadeleri kullanıldı. Ortak bildiri, Fransa Dışişleri Bakanlığı tarafından da teyit edildi.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov ise daha önce Rus yetkililer diğer ‘terörist grupların’ da hedef alındığını teyit etmesine rağmen dün yalnız IŞİD’in hedef alındığını savundu.

Rus Sözcü, 24 saat içinde Suriye’de 12 IŞİD hedefine yönelik saldırı gerçekleştirildiğini ifade ederek teröristlere ait sığınak, mühimmat ve depoların imha edildiğini kaydetti. Ancak yerel kaynaklar, Rus saldırılarının yoğunlaştığı Hama, Humus ve İdlib’de IŞİD’in değil diğer muhalif grupların etkin olduğuna dikkat çekti.

Suriyeli muhalif kaynaklar, Rusların hava harekâtını Esed rejimi ile birlikte gerçekleştirdiğini, Su-24M ve Su-25 tipi Rus jetlerin Lazkiye’deki Himeymim Hava Üssü’nden havalandığını belirtiyor. Muhalifler, Rusya’nın bölgedeki deniz üssünde yaklaşık 2 bin askeri bulunduğunu, üste 32 uçak, 16 helikopter, 9 tank, 2 karadan havaya füze savunma sistemi konuşlandırıldığını aktarıyor.

Dışişleri Bakanı Sinirlioğlu: Rus operasyonlarından endişeliyiz

Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Rusya’nın IŞİD’i değil, bazı muhalif mevzileri bombaladığı yönündeki haberlerden büyük endişe duyduklarını söyledi.

BM’de basın toplantısı düzenleyen Bakan Sinirlioğlu, söz konusu operasyonlar sırasında sivil kayıpların da yaşandığına yönelik haberleri de hatırlattı ve “Bu haberler doğruysa tabii ki çok endişe verici. Şiddetin daha fazla tırmanmasına sebep olabilir. Bu trajik ve çok kaotik durumda ihtiyaç duyduğumuz en son şey de budur.” ifadelerini kullandı.

Diplomatik kaynaklar, Dışişleri Bakanı Sinirlioğlu’nun önceki gün ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile yaptığı ikili görüşmede, Rusya’nın tek taraflı müdahalesinin Suriye savaşını tüm bölgeye yayabileceğine, IŞİD gibi yeni terör gruplarına kapı aralayabileceğine işaret ettiğini kaydetti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.