ABD: Mursi serbest bırakılmalı

ABD: Mursi serbest bırakılmalı

Mısır’da yaşanan askerî darbeyi kınamayan ABD, devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin serbest bırakılması gerektiğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, dün yaptığı günlük bilgilendirme toplantısında, Alman Dışişleri Bakanlığı’nın Mursi’nin serbest bırakılması gerektiği görüşüne katıldıklarını belirtti. Mursi’nin görevinin başına iade edilmesini isteyen on binlerce Mısırlı ise dün meydanlara akın etti. Ellerinde Mısır bayrakları ve Mursi’nin resimlerini taşıyan kalabalık, darbeyi protesto etti.

Mısır’da askeri darbeden sonraki ikinci  cumada da demokrasi çağrıları yükseldi

Mursi’nin de mensubu olduğu Müslüman Kardeşler (MK) hareketi öncülüğünde düzenlenen ve pek çok İslami partinin destek verdiği ‘milyon’ gösterisinde geçtiğimiz hafta yapılan darbe ile oluşturulan geçiş yönetiminin de bir kez daha yasal olmadığı açıklandı. MK, Mursi serbest bırakılarak görevine dönene dek meydanlardaki gösterilerine devam edeceklerini söylüyor.   

Hareket, tahriklere engel olmak için taraftarlarının yalnızca barışçıl gösteriler düzenlemesi çağrısında bulunuyor. Ancak medya, göstericiler arasında yer alan bazı Mursi taraftarlarının radikal söylemlerini ön plana çıkararak Müslüman Kardeşler’in ülke genelinde baş gösteren bazı terör eylemlerinden sorumlu tutuyor. Bu hafta başında Mursi’nin tutulduğu tahmin edilen Cumhuriyet Muhafızları Karargahı önünde kamp kuran halka askerlerin ateş etmesi üzerine 51 kişi hayatını kaybetmişti. Ordu, aynı olaylarda 4 güvenlik görevlisinin de “teröristlerin” saldırılarıyla öldüğünü açıklamıştı.

Bu arada medyada Müslüman Kardeşler hareketine yönelik farklı iddialar gündemi meşgul etmeyi sürdürüyor. Bazı medya kurumları devrimden hemen sonra resmen sivil toplum örgütüne dönüşen MK’nın tekrar yasaklanabileceğini iddia ederken, El Arabiye Televizyonu ise harekette bazı kopmalar yaşanmaya başladığını iddia ediyor.

Televizyona göre 500 genç, Müslüman Kar-deşler’in başındaki yaşlı jenerasyonun yanlış icraatlarının harekete zarar verdiğini öne sürerek ‘Şiddetsiz Müslüman Kardeşler’ hareketini oluşturdu. Devrimden hemen sonra da harekete mensup bazı gençler, üst yönetime karşı farklı girişimlerde bulunmuş, ancak başarılı olamamışlardı.

Öte yandan geçiş dönemi başbakanlığına getirilen Hazım el Biblavi liderliğindeki kabine çalışmaları için çetin pazarlıklar devam ederken, Mursi’nin devrilmesinde önemli bir pay sahibi olan Temerrüd Cephesi, kabine üyesi bakanların seçilmesi için taraftarlarına aday gösterdikleri ismi Facebook’tan duyurmalarını istedi. Temerrüd’ün de destek verdiği Muhammed el Baradey’in, Cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atanmasına rağmen yeni hükümetin oluşturulmasında birinci derecede söz sahibi olduğu belirtiliyor. Biblavi, dün yardımcılığına sol siyasetçilerden Ziya Bahaeddin’i aday gösterirken, geçiş hükümetinin önümüzdeki hafta kamuoyuna duyurulacağı belirtiliyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.