ABD, Mısır’a F16’ları teslim edecek

ABD, Mısır’a F16’ları teslim edecek

ABD, Mısır’daki siyasi karışıklığa rağmen, Mısır Silahlı Kuvvetleri tarafından sipariş edilen 4 adet F-16’yı teslim etme planlarında değişiklik olmadığını açıkladı.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin halk ayaklanmasının ardından ordu tarafından devrilmesi Washington tarafından “darbe” olarak nitelendirilseydi, bu ülkeye yönelik askeri yardımların kesilmesi gerekecekti.

Müslüman Kardeşler hareketinin devrik İslamcı liderin göreve döndürülmesi için düzenlediği gösteriler devam ediyor. Ordu ve muhalefet tarafından Geçici Cumhurbaşkanı ilan edilen Adli Mansur’un tasarladığı siyasi geçiş takvimi üzerinde pazarlıkların sürmesi bekleniyor.

‘Sakıncalı’ sözcük: Darbe

Amerikalı üst düzey yetkililer, Mısır’a sipariş edilen 4 adet F-16’nın birkaç hafta içinde teslim edileceğini söyledi. Bu teslimat, 20 uçak siparişinin bir parçası. Sipariş kapsamında Ocak ayında 8 uçak teslim edilmişti. Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney, “yardım programlarında acil değişiklikler yapmanın ABD’nin menfaatine olmadığını” söyledi.

Carney, Amerikan yönetiminin Mursi’nin devrilmesinin sonuçlarını değerlendirmeyi sürdürdüğünü belirtti. ABD’nin Mısır’a askeri yardımı yıllık 1,3 milyar dolar civarında. Başkan Barack Obama’nın Mısır’da ordunun yönetime el koymasına bir türlü “darbe” olarak nitelendirmemesi, Demokrat geçmişi ile Başkan’ın çeliştiği yolunda eleştiriler alıyor. Başkan Obama, Mısır’da ordunun hükümeti devirmesini darbe olarak nitelemesi durumunda Amerikan hükümetinin Mısır’a yardımları yasal olarak kesilmek zorunda kalacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.