ABD Kongresi üyelerinden Türk hükümetine çağrı: ‘Basını rahat bırakın’

ABD Kongresi üyelerinden Türk hükümetine çağrı: ‘Basını rahat bırakın’

ABD’li kongre üyeleri, Türkiye’de basına yönelik baskılardan derin kaygı duyduklarını belirterek, hükümete medya kuruluşlarına yönelik baskıya son vermesi çağrısı yaptı.

ABD’deki en büyük Türk sivil toplum çatı kuruluşu Türki Amerikan Birliği’nin (TAA) 6. Geleneksel Kurultayı ve İş Zirvesi ABD Kongresi’ne bağlu Dirksen Ofis binasında gerçekleşti. Programa çoğunluğu ABD Kongresi Türkiye Dostluk Grubu üyesi 10’un üzerinde kongre üyesi katıldı. Konuşmalarında Türkiye’nin ABD için önemine değinen Kongre üyeleri, Türk hükümetini özgürlükler konusunda sert eleştirilerde bulundu.

Demokrat Kongre Üyesi Bill Pascrell, Türkiye’nin ABD’nin yakın dostu ve NATO müttefiki olduğunu belirterek, Türkiye ile ABD ilişkilerinin temelinin demokratik değerler ve hukukun üstünlüğü gibi evrensel normlara dayandığını dile getirdi. Türkiye’de bu değerlerin ihlal ediliyor olmasından dolayı kaygı olduğunu belirten Pascrell, “Ay başında, bir medya kuruluşunun İstanbul ofisi basıldı. Türkiye, ABD ve dünyanın her yerinde basının özgür olması gerekiyor.” dedi. Gazetecilik özgürlüğünün kısıtlanması, ifade özgürlüğünün engellenmesi ve temel insan haklarının yıpratılmasının kabul edilemez olduğunu dile getiren Pascrell, kongre üyelerinin bu düşüncelere destek vermek adına programa katıldığını belirtti.

OBAMA YÖNETİMİN SESSİZ KALMASI ÜZÜNTÜ VERİCİ

Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Pete Olson, Türkiye’yi yakından takip ettiğini belirterek “Türkiye’de olanlar kalbimi acıtıyor.” dedi. Türkiye’deki hükümetin basın, ifade ve din özgürlüğüne adeta yok ettiğini kaydeden Olson, bu durumun değişmesi gerektiğini söyledi. Olson, Obama yönetiminin Türkiye’de yaşananlara sessiz kalmasının kendisini üzdüğünü dile getirdi.

Pensilvanyalı Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Scott Perry bölgede yaşayan Türkler ile iyi bir ilişkileri olduğunu ve kendileriyle basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü gibi konularda yaşanan sıkıntıları görüştüklerini söyledi. Türkiye’ye giden bazı arkadaşlarının geri gelememe ihtimalinin kendisini korkuttuğunu kaydeden Perry, “Demokratik bir ülkede bu kabul edilemez. NATO üyesi bir ülkede bu kabul edilemez.” dedi.

ZOR DURUMDA KALAN HÜKÜMET BASINA BASKI YAPAR

Demokrat Kongre Üyesi Michael Honda, Türkiye hakkında okuduklarının çok kaygı verici olduğunu belirterek, “Gazeteciler hapse atılıyor, sosyal medyadan insanlar hapse atılıyor, gazeteler basılıyor; hükümet halkın düşüncesini veya eleştirilerini bastırmaya çalışıyor gibi görünüyor.” dedi. Hükümetlerin ancak basının yapması gerekenleri yapmasına müsaade etmesi durumunda güçleneceğini kaydeden Honda, zor durumda olan hükümetlerin basına baskı yaptıklarını dile getirdi.

Demokrat Kongre Üyesi Yvette Clarke ise, demokratik toplumlarda basın özgürlüğünün önemine dikkat çekti. “Türkiye’deki basın özgürlüğünden derin kaygı duyuyoruz.” ifadesini kullanan Clarke, Türk hükümetinden basına yönelik baskılara son vermesi çağrısı yaptıklarını dile getirdi.

ZAMAN GAZETESİ TOPLUMUN GELİŞİMİNDE ÖNEMLİ ROL OYNADI

Zaman Gazetesi’nin halkın ülkede yaşananlardan haberdar olması ve sivil toplumun gelişiminde çok önemli rol oynadığını söyledi. Hükümetin Zaman’a yaptıklarının üzüntü verici olduğunu belirten Clark, hükümete Zaman Gazetesi’ni rahat bırakmaları çağrısı yaptı.

Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Charlie Dent, “Bu ülkedeki birçok insan gibi Türk hükümetinin basına yönelik baskısından derin kaygı duyuyorum. Zaman Gazetesi ve diğer medya kuruluşlarına ne olduğunu gördük.” dedi.

Türkiye’nin otoriterliğe gitmemesi gerektiğini dile getiren Dent, bunun Türkiye’nin dostlarını da olumsuz etkilediğini kaydetti. Türkiye’deki yargı sisteminden de kaygı duyduklarını ifade eden Dent, “ABD ve Türkiye’nin güçlü ilişkilerinin olmasından gurur duyan Amerikalılar olarak Türkiye’nin demokratik kuruluşlardan, insan haklarından ve ayrıca basın özgürlüğünden uzaklaştığını görmekten nefret ediyoruz. Bu derinden rahatsızlık verici.” dedi. Dent, Türk hükümetine ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eylemlerini gözden geçirme çağrısı yaptı.

TAA, ABD’de 6 federasyon ile 200’ün üzerinde Türk sivil toplum kuruluşunu temsil ediyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.