ABD ile Rusya arasında Suriye’de güvenli bölge tartışması

ABD ile Rusya arasında Suriye’de güvenli bölge tartışması

ABD Başkanı Donald Trump’ın, koltuğu devraldığı Barack Obama’nın Ortadoğu politikalarındaki çizgisinden uzaklaşarak, altı yıldır savaşın sürdüğü Suriye’de “güvenli bölgeler oluşturacağını” söyledi.

Rusya, konunun kendilerine danışılmadığını, Türkiye ise güvenli bölgeleri başından beri savunduğunu bildirdi.
ABC televizyonuna konuşan Donald Trump, Avrupa Birliği’nin Suriye’den ve Orta Doğu’nun krizin sürdüğü bölgelerinden milyonlarca göçmen kabul ederek büyük bir hata yaptığını belirtti.

Trump, “Aynı şeyin burada da yaşanmasını istemiyorum” dedi. “Suriye’de mutlaka güvenli bölgeler oluşturacağım” diye konuşan Trump, konuyla ilgili detay vermedi.

Trump’ın ‘güvenli bölge’ açıklamasını değerlendiren Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, “Amerikalı ortaklarımız bunu bize danışmadı. Bu, çok büyük bir karar. Bu planın mültecilerle olan durumu daha da alevlendirmemesi önemli ancak olası tüm sonuçlarının ölçülüp tartılması gerekli” dedi.

Türkiye: Güvenli bölgeleri başından beri savunuyorduk

Trump’ın açıklamalarına Türkiye’den ilk yanıt Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu’dan geldi.

Müftüoğlu, Türkiye’nin başından beri güvenli bölge oluşturulması görüşünü savunduğunu belirtti: “Önemli olan bu çalışmanın sonuçlarının ne olacağı, bu kurumlardan nasıl bir yönlendirme çıkacağı. Güvenli bölge oluşturulması Türkiye‘nin başından beri savunduğu bir görüştür. Bunun öneminin en güzel örneği de Cerablus’tur. Bu çalışma neticelendiği zaman nasıl bir içerikte olacağına bakıp değerlendirme yapmak daha doğru olur.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.