ABD ile Brezilya arasında gizli belge diplomasisi

ABD ile Brezilya arasında gizli belge diplomasisi

Amerikan Hükümeti, Brezilya’da 1964-1985 yılları arasında yaşanan askeri diktatörlük dönemi insan hakları ihlalleriyle ilgili elinde bulunan bir dizi belgeyi uluslararası şeffaflığın geliştirilmesi bağlamında Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff’e teslim etti.

Söz konusu teslimat, ABD Başkan Yardımcısı, Joe Biden’ın geçen hafta Dünya Kupası için Brezilya’ya ziyareti sırasında gerçekleşti. Biden, Brezilya’da askeri diktatörlükle ilgili araştırma yürüten Hakikat Komisyonu’na teslim etmek üzere daha kapsamlı araştırma yapacaklarını da duyurdu.

Askeri yönetim süresince yaşanan insan hakları ihlalleriyle ilgili araştırma sonucunu bu yılın sonunda açıklaması beklenen Hakikat Komisyonu’nun Amerikan Hükümeti’nin bu jestini memnuniyetle karşıladığı öğrenildi.

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in de söz konusu askeri yönetim döneminin işkence görmüş siyasi mahkumlarından biri olduğu biliniyor.

ABD’nin bu girişimi aynı zamanda, geçen yıl ABD Hükümeti’nin Başkan Rousseff’in yanısıra bazı Hükümet üyelerini de dinlediğinin ortaya çıkması dolayısıyla gerilen Brezilya-ABD ilişkilerinde yapıcı bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

ABD Hükümeti, 1 Nisan 1964’te Başkan Joao Goulart’ın devrilmesiyle sonuçlanan askeri darbeyi gizlice desteklemiş ve 1985 yılına kadar süren askeri yönetim ile iyi ilişkiler geliştirmişti. Bu süreç boyunca Amerikalı diplomatlar ve istihbarat görevlilerinin tuttukları not ve raporları 2012 yılında çalışmalarına başlayan Hakikat Komisyonu’na önemli bir kaynak oluşturması bekleniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.