ABD: Hedef Esed değil IŞİD

ABD: Hedef Esed değil IŞİD

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun IŞİD’e karşı yapılacak kara harekatına karşılık Beşar Esed rejiminin yıkılmasını talebine ABD’den “hayır” cevabı geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’dan yapılan açıklamada, hedefin Suriye’deki rejim değil Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) olduğu vurgulandı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, Başbakan Davutoğlu’nun ‘‘Eğer Esed rejimi hedef alınırsa Türkiye Suriye’ye asker gönderebilir.’’ sözlerine karşılık Amerika’nın startejisinin değişmediğini belirtti. Psaki, ‘‘Hedef hala IŞİD. Suriye’deki muhalifleri desteklemeye devam edeceğiz. Ancak şu an yeni bir durum yok.’’ dedi.

Türk liderlerinin ABD öncülüğünde kurulan koalisyonda daha aktif rol almak istediklerine dikkat çeken Psaki, ‘‘Biz, bu rolün ne olduğunu ve düşüncelerini konuşuyoruz.’’ diyerek daha fazla detaya girmek istemediğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sınırda ‘tampon bölge’ olmaz ise koalisyonda yer almayacakları şartına ise Psaki, ‘‘Koalisyondaki ortaklarımızla, ne rol alabileceklerine ve itiyaçlarına dair görüşmeye devam ediyoruz. Şimdilik uçuşa yasak bölge veya tampon bölge üzerinde neyin düşünüldüğü veya düşünülmediği konusunda bir gelişme yok.’’ diyerek Türk tarafının isteğine olumsuz baktıkları mesajını verdi.

ABD, daha önce tampon bölge oluşturulmasının zor olduğunu ve bu nedenle de düşünülmediğini dile getirmişti.

Psaki, bir Türk gazetecinin, Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın geçen hafta Harvard Üniversitesi’nde sarf ettiği sözleri hatırlatması üzerine de, ‘‘Bizim herhangi bir ülkenin IŞİD’i desteklediğine dair delilimiz yok.’’ cevabını verdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.