ABD Fransa cumhurbaşkanlarını dinledi iddiası

ABD Fransa cumhurbaşkanlarını dinledi iddiası

WikiLeaks internet sitesinin sızdırdığı son belgelerde ABD’nin Ulusal Güvenlik Kurumu’nun son üç Fransız cumhurbaşkanını gizlice dinlediği ifade ediliyor.

Belgelerde, NSA’nın 2006’dan 2012’ye kadar Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy ve François Hollande’ı dinlemeye aldığı belirtiliyor.

İddiaların ardından henüz Washington’dan konuya dair bir açıklama yapılmış değil.

NSA sözcüsü Ned Price ise yaptığı kısa açıklamada “Suçlamalar üzerine yorum yapmıyoruz. NSA’nın genel politikası ulusal güvenlik meseleleri söz konusu olmadıkça uluslararası alanda dinleme yapılmasına izin vermez” dedi.

WikiLeaks tarafından sızdırılan tapelerinden birisi 2012 yılına ait. Cumhurbaşkanı Hollande’ın bir telefon konuşmasında Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkma ihtimalini tartıştığı ifade ediliyor.

2011 yılına ait bir diğer tapede ise eski Cumhurbaşkanı Sarkozy, Filistin ile İsrail arasındaki barış görüşmelerini ABD’nin aracılığı olmaksızın yeniden başlatma ihtimalini görüşüyor.

FRANSA: DİNLEME İDDİALARI KABUL EDİLEMEZ, KINIYORUZ

Fransa, Amerikan istihbaratının Fransa cumhurbaşkanlarını dinlediği iddiası ile ilgili açıklama yayınladı.

Elysee Sarayı’nda Cumhurbaşkanı François Hollande başkanlığında iddialar ile ilgili acil toplanan Savunma Konseyi’nin ardından yapılan açıklamada iddialar için ”Kabul edilemez bir durum, kınıyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, ayrıca Fransa’nın kendi güvenliği ve çıkarını tehlikeye atan hiçbir duruma müsaade etmeyeceğine dikkat çekildi.

ABD BÜYÜKELÇİSİ BAKANLIĞA ÇAĞRILDI

Amerikan istihbaratının, 2006-2012 yıllarında 3 Fransız cumhurbaşkanını dinlediği iddiası üzerine Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Amerikan büyükelçisini izahat vermesi için makamına çağırdı.

HOLLANDE OBAMA’YI ARADI

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) Fransa cumhurbaşkanlarını dinlediği iddialarının hemen arkasında Başkan Barack Obama’yı aradı.

Hollande, yaklaşık 15 dakika süren kısa görüşmede iddialara ilişkin duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Obama ise güvence verdi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Başkan, istihbari ve güvenlik alanlarında devam eden yakın işbirliğimiz dahil ikili ilişkilere değişmez bağlılığımızı teyit etti. 2013 yılında Fransa Cumhurbaşkanı’nın ve Cumhurbaşkanı’nın iletişiminin hedef alınmadığına yönelik Fransalı yetkililere verdiğimiz taahhütlere sadık kaldığımızı tekrar etti” ifadesine yer verildi.

Obama görüşmede ayrıca, ABD’nin Fransa ile ‘üretken ve zaruri’ istihbarat ilişkisini devam ettirmeye kararlı olduğunu ve bunun uluslararası terörizm ve silahlanma gibi ortak tehditlerde ilerleme kaydedilmesine yardımcı olduğunu vurguladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.