ABD F-35 programından Ankara’yı resmi olarak çıkardı: Türkiye’nin kaybı ne kadar?

ABD F-35 programından Ankara’yı resmi olarak çıkardı: Türkiye’nin kaybı ne kadar?

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Rusya’dan S-400 savunma sistemi satın aldığı için Türkiye’nin F-35 savaş jeti programından çıkarılmasını resmileştirdi. Pentagon, Türkiye’nin programdan çıkarıldığına ilişkin resmi bildirimi geçtiğimiz gün Milli Savunma Bakanlığına yaptı. S-400’ler için F-35 savaş uçaklarından vazgeçen Türkiye’nin kayıpları ise saymakla bitmiyor.

ABD’DEN 8 ORTAKLA DEVAM KARARI

ABD’li üst düzey yetkili, bildirimde, 2006’da katılımcıların imzasına açılan ve Türkiye’nin 26 Ocak 2007’de imzaladığı Ortak Mutabakat Zabtı’nın feshedilmiş olduğunun ve yeni mutabakat metnine Türkiye’nin dahil edilmediğinin belirtildiğini kaydetti.

Yetkili, 2006 tarihli mutabakatın geride kalan 8 ortakla güncellendiğini ve programa yeni herhangi ortak katılımcının eklenmediğini söyledi.

Türkiye, F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Programı’na (JSF) Ortak Mutabakat Zaptı ile ortak üretici olarak katılmıştı.

Programın katılımcıları Türkiye’nin yanı sıra ABD, İngiltere, İtalya, Hollanda, Avustralya, Danimarka, Kanada ve Norveç’ten oluşuyordu.

Türkiye ilk etapta 100 adet F-35A uçağı almayı taahhüt etmişti.

TÜRKİYE’NİN KATILIMI TEMMUZ 2019’DA ASKIYA ALINMIŞTI

Pentagon Temmuz 2019’da, S-400 hava savunma sistemlerinin Rusya’dan Ankara’daki Mürted Hava Üssü’ne getirilmeye başlanması sonrası Türkiye’nin bu programa katılımını askıya aldığını açıklamıştı.

ABD Savunma Bakanlığı’nın Satın Alma ve İdame İşleri’nden sorumlu Müsteşar Yardımcısı Ellen Lord, Türkiye’nin F-35 programına katılımının askıya alındığını açıklarken “kararın geri dönülemez” olduğunu söylemiş, Ankara’nın S-400 konusundaki pozisyonunu değiştirmesi durumunda programa katılımının tekrar değerlendirilebileceği mesajı vermişti.