ABD Dışişleri: ”Türkiye’nin taleplerini gözden geçirmeye hazırız”

ABD Dışişleri: ”Türkiye’nin taleplerini gözden geçirmeye hazırız”

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, ”Güvenliğiyle ilgili endişeleri konusunda, her zaman olduğu gibi Türkiye ile yakın temas halinde kalmaya ve müttefikler olarak sağlam durmaya devam edeceğiz” dedi.

Nuland, günlük basın toplantısında, Türk askeri uçağının Suriye tarafından düşürülmesine dair soru üzerine, NATO’da konuyla alakalı toplantı düzenlendiğini ve Türkiye ile güçlü dayanışma mesajı verildiğini, Suriye’nin eyleminin kabul edilemez bulunarak, en güçlü ifadelerde kınandığını hatırlattı. Nuland, ”Dolayısıyla güvenliğiyle ilgili endişeleri konusunda, her zaman olduğu gibi Türkiye ile yakın temas halinde kalmaya ve müttefikler olarak sağlam durmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Nuland, NATO toplantısında Türkiye’nin verdiği brifinge dair değerlendirmesinin sorulması üzerine, ”Anladığıma göre çok yapıcı bir oturumdu” ifadesini kullandı.

Bir gazetecinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘TSK’nın angajman kurallarının değiştirildiği’ açıklamasını hatırlatarak, ”Bu tür konuşmalar, zaten gergin olan sınırda gerginliğin daha da artabileceğine dair ABD’de endişeye yol açıyor mu?” sorusunu yöneltmesi üzerine Nuland, ”Askeri duruşuyla ilgili aldığı kararların Türkiye’ye sorulması gerektiğini” söyledi.

Nuland, Başbakan Erdoğan’ın, ”Suriye sınırındaki tüm ihlallere karşılık verilecek” yönündeki sözüne ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine ise ”Erdoğan’ın açıklamalarıyla ilgili doğrudan bir yorum yapmayacağım. NATO’nun 28 üyesinin onayıyla bugün yapılan, Türkiye ile dayanışmamızı ve bir müttefik olarak ona bağlılığımızı ortaya koyan açıklama, hepimizi temsil etmektedir” ifadesini kullandı.

Bir gazetecinin, ”Suriye güçleri ya da uçaklarının Türk hava sahasını ya da sınırlarını ihlal ettiği bir vaka biliyor musunuz?” sorusuna, ”Bunun teknik bir soru olduğu ve Türklere sorulması gerektiği” yanıtını veren Nuland, ”ABD bu aşamada, Suriye sınırında yeni bir saldırı ya da olay ihtimaline karşı Türkiye’ye silah yardımında bulunmaya hazır mı?” sorusuna karşılık ise ”Türkiye bizim müttefikimiz. Bugün NATO ve Genel Sekreter’in söylediği gibi, Türkiye’nin bulunmak isteyebileceği herhangi bir talebi gözden geçirmeye hazırız” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.