ABD desteğindeki peşmergeler IŞİD karşısında ilerliyor

ABD desteğindeki peşmergeler IŞİD karşısında ilerliyor

Irak’ın en büyük barajı olan Musul barajını IŞİD’den almak için harekete geçen peşmergeler, ABD’nin hava desteğinde büyük ilerleme kaydetti. Bölgedeki üç kasabayı hızla geri alan peşmergelerin barajın tamamını kontrol etmeye çok yakın olduğu bildiriliyor. Stratejik barajın geri alınması IŞİD’e büyük darbe vuracak.

Irak’ta bölgesel Kürt yönetimine bağlı peşmerge güçleri dün sabah radikal Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne yönelik kapsamlı bir taarruz başlattı. Bu ay başında IŞİD’in eline geçen Irak’ın en büyük barajı olan Musul barajını geri almak üzere başlatılan harekata ABD de havadan destek verdi. Amerikan savaş uçakları ve insansız hava araçları  IŞİD hedeflerine çok sayıda saldırı gerçekleştirdi. Amerikan ordusuna göre bu saldırılarda örgüt mensuplarını taşıyan 19 araç imha edildi. Peşmergelerin de militanlar karşısında ciddi ilerleme kaydettiği bildirildi. Kürt güçlerinin önce baraja 15 kilometre uzaklıktaki Tel Sukuf kasabası ile bölgedeki Şarafiye ve Batnaya kasabalarını geri aldığı, şiddetli çatışmaların ardından da IŞİD savunma hattını kırarak barajın büyük bir kısmında kontrolü sağladıkları kaydedildi. Peşmergelerin barajda tam hakimiyet için IŞİD militanlarının güzergahlarına yerleştirdiği mayın ve bubi tuzaklarını temizlemesi gerektiği belirtiliyor.

Dicle Nehri üzerine kurulu olan Musul barajı 7 Ağustos’ta IŞİD tarafından ele geçirilmişti. Baraj Irak’ın kuzeyinin elektrik ve su ihtiyacını karşılıyor. IŞİD’in barajı havaya uçurması halinde başkent Bağdat dahil birçok şehrin sular altında kalmasından endişe ediliyordu. Bağdat’taki siyasi krizi fırsat bilerek haziran ayında başlattığı yıldırım taarruzla bu ülkenin üçte birini kısa sürede ele geçiren IŞİD’in Musul barajını kaybetmesi örgüte son iki buçuk ayda vurulmuş en büyük darbe olacak.

ALMANYA: BAĞIMSIZ KÜRT DEVLETİ BÖLGEYİ DAHA DA GERER

IŞİD’in elde ettiği topraklarla Irak’ın fiilen üçe bölünmesi sonrası bölgesel Kürt yönetiminin lideri Mesud Barzani bağımsızlık için harekete geçerken, Almanya’dan Erbil’e uyarı geldi. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier bağımsız bir Kürt devletine karşı olduklarına işaret etti. Alman Bild gazetesine konuşan Steinmeier, “Bağımsız bir Kürt devleti bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracaktır ve muhtemelen Irak’ın komşularıyla yeni gerilimler meydana getirecektir. Bu yüzden Irak’ın toprak bütünlüğünün korunacağını ümit ediyorum.” ifadelerini kullandı. Peşmergeler, Musul’un düşmesinin ardından petrol zengini stratejik Kerkük şehrinin kontrolünü ele almıştı. IŞİD’in meydana getirdiği kaosta eli güçlenen Mesud Barzani de birkaç ay içinde bağımsızlık için referanduma gideceklerini açıklamıştı.
PYD, Ezidilere silah eğitimi veriyor
Terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD’nin silahlı kanadı Halk Savunma Birlikleri (YPG) milislerinin, IŞİD’den kaçan Ezidilere silah eğitimi vermeye başladığı bildirildi. Reuters haber ajansı, Suriye’nin kuzeydoğusunda PYD’nin kontrolündeki bölgelerde bulunan birkaç kampta gönüllü Ezidi erkeklerin savaş eğitiminden geçirildiğini kaydetti. Reuters’e konuşan YPG’nin medya sözcüsü Anas Hani, son 10 günde yüzlerce kişinin eğitim alarak IŞİD ile savaşmak üzere Irak’ın kuzeyindeki Sincar dağlarına gönderildiğini söyledi. Ay başında IŞİD’in kontrolüne geçen Sincar’da Ezidilerden oluşan “Sincar Direniş Birlikleri” kurulduğunu ifade etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.