ABD de Suriye’de muhalifleri tanıyan ülkeler arasına girdi

ABD de Suriye’de muhalifleri tanıyan ülkeler arasına girdi

Başkan Barack Obama yaptığı açıklamada Suriye’de Beşşar Esed’e karşı savaşan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’nu (SMDK) Suriye halkının ‘meşru temsilcisi’ olarak tanıdığını açıkladı.

ABC televizyonuna verdiği mulakatta Suriyeli muhaliflere desteğini açıklayan Obama, “Suriye Muhalif Koalisyonu artık yeterince kapsayıcı, Esed rejimine karşı halkın meşru temsilcisi olma yeterliliğine ulaştığına ve ülke nüfusunun yeterli miktarda temsili ettiğine karar kıldık’’ dedi.

Barbara Walters’s konuşan Obama’nın Suriye halkının meşru temsilcisi olarak muhalifleri tanıdığını açıklaması ABD’nın Esed karşıtı grup ile daha yakın ilişki kuracağı şeklinde yorumlandı. Türkiye, Katar, Fransa, Suudi Arabistan, İngiltere ve Avrupa Birliği’nin ardından Suriye muhalefetini halkın temsilcisi olarak tanıyan Amerika’nın bu gruba silah yardımı yapacağı konusunda ışık yaktı. Başkan Obama verdiği mülakatta ‘‘Bu tanıma ile sorumlulukta aldık’’ diyerek Suriye muhalifine yardım edeceği mesajını verdi. Başkan Obama muhaliflerden politik geçiş döneminde  kadın ve azınlık haklarına saygı, halkın tüm kesimini temsil etme konularında yeterince örgütlenmelerini de istedi.

Bugün Obama yönetiminden ismi açıklanmayan bir yetkili, Amerika’nın muhaliflere silah yardımında bulunma şartını, ‘‘siyasi çözümü teşvik olacak şekilde yapılmalı’’ diye açıkladı. Aynı yetkili, ‘‘Siyasi çözümü teşvik için silah sağlama kadar sorunların silah zoru ile çözülmesi fikrini de doğru bulmuyoruz. Başkan ülkenin geleceği adına silah yardımı edilmeyeceğini söylemedi’’ dedi.

ABD geçtiğimiz günlerde de Suriyeli muhalifleri içlerindeki aşırı unsurlar nedeniyle uyarmıştı. Obama’da mülakatta, ‘‘Esed’e karşı savaşan herkese güven duygusu içinde değiliz. Bazıları aşırılık yanlısını benimsemiş ve ABD karşıtı olmayı seçmiş. Bunların ayıklanmasını istiyoruz’’ diyerek çekincelerini dile getirdi.
  
ABD geçtiğimiz günlerde de Esed rejimine karşı savaşan Jabat el-Nusra’yı terör grubu listesine aldığını duyurmuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.