ABD basını Kerry’nin gafını tartışıyor

ABD basını Kerry’nin gafını tartışıyor

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Pakistan’da yayın yapan Geo News televizyonuna verdiği röportajda, Mısır ordusu için ‘demokrasiyi yeniden inşa ediyor’ ifadesini kullanması ve sonrasında attığı geri adım ABD basınında geniş yer aldı.

 

Kerry’nin Mısır ordusunu destekler nitelikteki sözleri basının bir anda gündemine oturmuştu. ABD Dışişleri bakanlığından ismini vermeyen bir yetkilinin ise Wall Street Journal’a yaptığı “Kerry metne bağlı kalmadı.” açıklaması  tartışmaları iyice alevlendirmişti.

 

Birçok ABD’li analist Mısır’a yapılması planlanan F-16 savaş uçakları sevkiyatının süresiz durdurulması ve Savunma Bakanı Chuck Hagel’ın Mısırlı General Abdulfettah el Sisi ile şiddetin durması ve bir an önce demokratik hükümet kurulması talebiyle birçok kez görüşmesini örnek göstererek Kerry’nin Obama yönetiminin politikasıyla uyuşmayan sözler sarfettiğini dile getirdi.

 

Kerry tartışmalar üzerine geri adım sayılabilecek bir açıklama yaptı. Londra’da Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid al-Nahyan ile yapacağı görüşme öncesinde konuşan Kerry “Geçici hükümetin göstericilerin barış içinde gösteri yapmalarını sağlama alanı oluşturma sorumluluğu var. Ama aynı zamanda, göstericilerin Mısır’da her şeyin ilerlemesini durdurmama sorumluluğu da bulunuyor.” ifadelerini kullanarak ABD’nin Mısır’da taraf olmadığı mesajını verdi.

 

Kerry’nin Mısır ordusunu destekleyen ifadelerini ‘anlaşılması güç, özensiz ve tehlikeli’ olarak tanımlayan Washington Post Gazetesi en ağır eleştiriyi yapmıştı. Gazete geri adımdan sonra ABD’nin Mısır’daki krizde taraf olmadığını gösterme çabasında olduğunu vurgulayarak Kerry’nin iki tarafı da destekler ifadelerde bulunduğunu belirtti.

 

 

Time Dergisi ‘Kerry’nin gafı, Washington’ın geri adımı’ başlıklı yazısında Kerry’nin sürpriz bir şekilde General Sisi ve arkdaşlarına güçlü bir destek sinyali verdiği sözlerinden sonra geri adım attığını ifade etti. Dergi dışişleri bakanlığı yetkilisinin açıklamasına değinerek Kerry’nin bağımsız bir konuşma gerçekleştirdiğini belirtti.

 

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.