ABD basını: Erdoğan’ın birlik mesajı, ayrıştırıcı seçim kampanyası ile uyuşmadı

ABD basını: Erdoğan’ın birlik mesajı, ayrıştırıcı seçim kampanyası ile uyuşmadı

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın balkon konuşmasındaki birlik mesajının rakiplerini küçümsediği ve kimliklerini hedef aldığı sert ve ayrıştırıcı seçim kampanyasına nazaran büyük zıtlık gösterdiğini yazdı.

Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı seçimleri Irak’ta yaşanan gelişmelere odaklanan ABD basınında fazla yankı bulmadı. Washington Post, ABC news, Newsweek, NPR ile New York Post gibi büyük yayın kuruluşları ajanslardan aldıkları haberleri vermekle yetindi. NPR ve CNN Erdoğan zaferini ve rakiplerinin oy oranını veren kısa birer haber yayınladı.

ABD’de bir çok yayın kuruluşu AP’nin konuya ilişkin haberini okuyucuları ile paylaştı. AP, Erdoğan’ın ilk kez doğrudan halk tarafından yapılan seçimi kazandığını yazdı. Erdoğan’ın balkon konuşmasındaki, “Sadece bana oy verenlerin değil, 77 milyonun cumhurbaşkanı olacağım.” ile “Bugün bana oy verenler kadar, şahsıma oy vermeyenler de, sevenlerimiz kadar sevmeyenlerimiz de kazanmıştır.” sözlerine yer veren ajans, Erdoğan’ın birlik mesajı verdiği bu sözlerinin sert ve ayrıştırıcı seçim kampanyası ile büyük zıtlık gösterdiğini yazdı. Haberde, Erdoğan’ın seçim sürecinde rakiplerini küçümsediği ve onların Türk kimliğine yönelik şüphe uyandıracak ifadelerde bulunduğuna dikkat çekildi.

Haberde, Erdoğan’ın Türk siyasetini 10 yıldan bu yana domine ettiği kaydedildi. Birçoklarınca ekonomik refah sağlayan halk adamı olarak görünse de başkalarınca giderek otoriterleşen, kendi dini ve muhafazakar görüşlerini empoze etmeye çalışan bir lider olarak algılandığı kaydedildi. AP’nin bu haberi Wahington Post ve ABC news gibi yayın kuruluşlarının internet sitelerindeki tek seçim sonucu haberi olarak yer aldı.

NY TİMES: LİBERALLER ERDOĞAN’IN OTORİTERLEŞTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR

ABD’de basınında zaferlerine bir yenisini ekleyen Erdoğan’ın bundan sonra Cumhurbaşkanı’nın yetkisini arttırmaya çalışacağı ve giderek daha otoriterleşeceği görüşü hakimdi.

New York Times (NY Times), Erdoğan’ın yüzde 52 oy aldığını belirterek bunun Başbakan’ın siyasi hayatında aldığı en yüksek oy oranı olduğuna dikkat çekti. NY Times, seçim sonucunun bir ‘taç giyme’ (Sultan veya krallar için yapılan merasim) havasında olduğunu ve bunun Türk siyasetine yeni riskler getirebileceğine işaret etti. ‘‘Erdoğan’ın Türk siyasetinin doğasını alt-üst edecek olan başkanlık sistemi için baskı yapması bekleniyor’’ ifadesine yer veren gazete, Erdoğan’ın bu nedenle AK Parti’nin kontrolünü de elinde tutmaya çalışacağını kaydetti.

Türkiye toplumun Erdoğan’ı destekleyenler ve karşı olanlar şeklinde ikiye bölündüğüne dikkat çeken NY Times, birçok liberal, milliyetçi ve halk tabakasının Başbakan’ın otoriterleşmekle ve dini siyasete alet etmekle suçladığına dikkat çekti.

WSJ: ATATÜRK’TEN SONRAKİ EN BÜYÜK LİDER

Wall Street Journal, seçimi kazanan Erdogan’ın vaat ettiği ‘Yeni Türkiye’ yi oluşturmak için güç ve yetkisini sürdürdüğünü yazdı.  Erdoğan’ın balkon konuşmasına değinilen haberde, seçim sonuçlarının Erdoğan’ın ‘Atatürk’ten sonraki en büyük lider’ konumunu güçlendirdiği belirtildi.

Haberde ayrıca Cumhuriyet Halk Partili isimlerin Erdoğan’ın seçim zaferinin daha otoriter bir sistemin habercisi olduğu uyarısında bulunduğu ifade edildi.

Los Angeles Times (LA Times) Erdoğan’ın Atatürk’ten sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin en uzun görevde kalan lideri olduğuna dikkat çekti. Erdoğan’ın yolsuzluk operasyonu ve muhaliflere karşı gösterdiği otoriter tavrı nedeniyle eleştiriler aldığına dikkat çeken LA Times, 300’den fazla madencinin öldüğü Soma’daki felaket nedeniyle de hükümetin yeterli sorumluluk üstlenmemesi nedeniyle eleştirildiğini hatırlattı.

Ülkede laiklerin AKP hükümetinin devlet ve camiyi birbirine giderek yaklaştırmasından endişe duyduklarını belirten LA Times, ayrıca Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında devlet imkanlarını kullanmakla eleştirildiğini yazdı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.