ABD, Arakanlılara vatandaşlık istedi

ABD, Arakanlılara vatandaşlık istedi

Myanmar’ın başkenti Naypyidav’da ABD Başkanı Barack Obama bölgedeki liderlerle görüşmelerde bulunurken Milli Güvenlik Stratejik İletişimler Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, ülkede yaşayan Arakanlı Müslümanlara (Rohingya Müslümanları) vatandaşlık verilmesi gerektiğini söyledi.

Rhodes, kendilerinin Bangladeş’ten gelen mülteci Bengaliler şeklinde tanımlanmasına itiraz eden Müslümanların gözaltı kamplarına yollanmasını öngören yasanın da uygulanmamasını istedi. Amerikalı diplomat, gazetecilere konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda “Devlet tarafından kimlik dayatmalarının olmadığı normal bir süreçle Rohingyalıları Myanmar vatandaşı yapan yeni bir plan görmek istiyoruz.” dedi.

Güneybatı Asya’nın çoğunluğu Budist 55 milyon nüfuslu ülkesi Myanmar’da 1,1 milyon Müslüman yaşıyor. Yaşadıkları bölge nedeniyle Arakanlı olarak bilinen Rohingya Müslümanlarının çoğunluğu ‘devletsiz’ statüsünde gözüküyor. Burma olarak da anılan ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde yaşayan Müslümanlar, ayrımcı ve ırkçı uygulamalara maruz kalıyor. 2012 yılında bölgedeki ırkçı Budistlerin saldırılarına uğrayan Arakanlıların 140 bin kadarı evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.