ABD, Afganistan’da 10 bin askerini bırakacak

ABD, Afganistan’da 10 bin askerini bırakacak

Başkan Barack Obama, haftasonu beklenmedik Afganistan ziyaretinden sonra bu ülkede bulunan ABD askerlerinden 9 bin 800’ünün 2016 yılına kadar kalacağı açıkladı.

 

Bu yıl sonunda Afganistan’da bulunan ABD askerleri geri çekilecek. Başkanlık seçimleri sırasında iki savaşı da (Irak ve Afganistan) bitireceği sözüveren Başkan Obama, 2001 yılından bu zamana kadar Afganistan’da bulunan askerlerin geri çekileceğini söylemişti. Obama yönetiminin asker ile birlikte hazırladığı ileri sürülen plana göre 2016 yılına kadar Afganistan’da 9 bin 800 Amerikan askeri kalacak.

 

Yetkililer yeni planının Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile ABD arasında iki yıl için imzalanan güvenlik anlaşmasına binaen hayata geçirileceğini kaydetti. Afganistan’da kalacak olan on bine yakın Amerikan askerinin tıpkı bugün Irak’taki gibi görev alacağı kaydedildi.

 

Bugün yaklaşık 38 bin ABD askeri Afganistan’da bulunuyor. Bu yıl sonuna kadar 30 bine yakın Amerikan askeri Afganistan’ı terk edecek. Afganistan’da kalacak askerlerin Kabil’deki ABD Bagram Hava Üssü’nde konuşlanacağı kaydedildi. 2016 yılında ise bin kadar bir Amerikan askerinin Kabil’de kalarak Afgan güvenlik güçlerinin yetiştirilmesine yardım edeceği belirtildi.

 

Beyaz Saray’a yakın isimler Başkan Obama’nın bugün Karzai ile görüşeceğini ve yeni planını Almanya, İngiltere ve İtalya başbakanları ile paylaştığını da ileri sürdü. Obama’nın yeni planıyla ilgili olarak Ankara ile herhangi bir görüşme yapmadığı ileri sürüldü.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.