ABD, ada krizinden önce Japonya’yı uyarmış

ABD, ada krizinden önce Japonya’yı uyarmış

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Doğu Asya ve Pasifik İşlerinden sorumlu eski yardımcısı Kurt Campbell, Japonya’ya tartışmalı adaları satın almaması noktasında tavsiyede bulunduklarını söyledi. Japonya’nın adaları kamulaştırmadan önce ABD Dışişleri Bakanlığı’yla görüştüğünü belirten Campbell, Washington’un Tokyo’ya adaları kamulaştırmaması, aksi takdirde Çin ile kriz yaşayabileceği uyarısında bulunduğunu kaydetti. 

 

Tokyo’nun farklı bir tutum sergilediğini belirten bakanlığın eski yetkilisi, Tokyo hükümetinden bazı isimlerin Pekin’in bu noktada desteği olduğuna inandığını; ancak Amerika’nın farklı düşündüğünü ifade etti. ABD’li eski yetkili Campbell’in bu açıklamalarına Tokyo’dan bir yetkili ise, Washington’ın o dönem Japonya’ya dikkatli adım atması hususunda uyarıda bulunduğunu kaydetti. Buna karşın yetkili, iki ülke arasında ‘algılamada farklılık’ olabileceğini de belirtti.

 

Japonya, Doğu Çin Denizi’nde kontrolünde bulunan adaları geçen Eylül ayında kamulaştırmıştı. Tokyo’nun bu adımına Pekin’in tepkisi sert olmuş; ülke genelinde Japonya karşıtı gösteriler düzenlenmişti. İki ülke arasındaki ticaretinde gerilemesine neden olan olaylarda Japon markaların dükkânları da ateşe verilmişti. 

 

Tokyo’nun Senkaku, Çin’in ise Diaoyu diye isimlendirdiği adaların balıkçılık ve doğal kaynaklar açısından zengin bir bölgede olduğu belirtiliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.