ABD: Açıklamalar olumlu, kaygılarımız devam ediyor

ABD: Açıklamalar olumlu, kaygılarımız devam ediyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin telefon görüşmesi hakkında açıklamada bulundu.

Günlük basın toplantısında sorulara cevap veren Psaki, Kerry ve Davutoğlu’nun Suriye meselesini de içeren uzun bir konuşma yaptığını ifade etti. Kerry’nin Türkiye’yi kesinlikle ölçülendirmek veya nitelemek gibi bir çabası olmadığına vurgu yapan Psaki, “Bunun ötesinde o, yapılması gerekenler konusunda inancını belirtme, yaşanan olaylar karşısında sükunet çağrısına desteğini ifade etme ve Bakan Davutoğlu ile çok pozitif çalışma ilişkisini sürdürme düşüncesindeydi.” şeklinde konuştu.

Türkiye’den polis şiddeti, yaralanmalar hatta ölümler olduğuna yönelik kaygı verici haberler aldıklarını ifade eden Psaki, Kerry’nin süren kaygılarının hali hazırdaki durumdan olduğunu söyledi. Bazı yetkililerin mevcut durumu sakinleştirmek için yaptıkları açıklamaların memnuniyetle karşılandığını ifade eden Psaki, “Bununla birlikte bazı kaygılar olduğunda da Bakan Kerry ve bakanlıktaki diğer yetkililer bunu saklamaz. Geçtiğimiz birkaç gündür yaşanan olaylarda polisin acımasızlığı konusunda kaygılarımız var ve barışçıl gösterilere izin verilmesi çağrımıza devam edeceğiz. Bunu biz tüm dünya genelinde yapıyoruz.” dedi.

Türkiye’yi ikinci sınıf demokrasi olarak değerlendirmediklerini de ifade eden Psaki, ısrarlı sorulara rağmen bir derecelendirme yapmaktan kaçındı.

ABD’nin Türkiye ile yakın ilişkilerine de değinen Psaki, “Şunu tekrar etmeme izin verin. Kerry ve Davutoğlu’nun çok pozitif çalışma ilişkisi var. Suriye konusu dahil birçok konuda çok yakın çalışıyorlar. Bu devam edecek. Bunda bir şüphemiz yok.” şeklinde konuştu.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.