ABD, 49 rehine için yardım teklif etmiş

ABD, 49 rehine için yardım teklif etmiş

Ankara’ya bir ziyarette bulunan ABD Savunma Bakan Yardımcısı Derek Chollet, radikal IŞİD örgütünün Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’ndan kaçırarak rehin aldığı kişilerin kurtarılması için hükümete yardım teklif ettiklerini söyledi.

Zaman’ın da içinde bulunduğu üç gazeteye açıklamalarda bulunan Chollet, yardım tekliflerinin Türkiye’nin güney sınır güvenliğini artırmasını da içerdiğini ekledi ancak detay vermekten kaçındı. 46’sı Türkiye vatandaşı 49 kişi 11 Haziran’dan beri IŞİD’in elinde bulunuyor.

Pazartesi Ankara’ya kritik bir ziyaret gerçekleştiren ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel’e eşlik eden ve IŞİD’e karşı oluşturulacak koalisyona Türkiye’nin vereceği katkı konusunda teknik görüşmeleri tamamlamak için bir süre daha başkentte kalan Chollet; Ankara’ya belirgin bir teklif ile gelmediklerinin altını çizdi. Irak ordusu ve Kürt peşmerge güçlerine askeri yardımları devam ettireceklerini de vurgulayan Chollet, bu silahların PKK ya da başka bir terör örgütünün eline geçmesi konusunda Türkiye’nin endişelerini paylaştıklarını söyledi. IŞİD ve diğer bölgesel tehditler konusunda Washington ve Ankara arasında yüzde yüz fikir birliği olmadığını ancak her iki müttefikin ‘ortak perspektif’ taşıdığını belirtti.

ABD savunma bakanlığının iki numarasından Ankara’ya basın özgürlüğü konusunda ise bir hatırlatma geldi. Chollet, Türkiye’nin üyesi olduğu NATO’nun değerlerine ne denli bağlı olduğu sorusunu “Açıkçası basın özgürlükleri ABD için son derece önem arz etmektedir.” şeklinde cevapladı. Bunu, temel bir insani hak olduğunu gördüklerini ekleyen bakan yardımcısı, Pentagon’un bu konulardaki görüşünün de çok net olduğunu söyledi.

28 üyeli NATO askeri ittifakı içerisinde ortak değerler olarak kabul edilen hukukun üstünlüğü, demokrasi ve temel özgürlükler konusunda Türkiye’de son yıllarda yaşanan geriye gitme konusunda başta New York Times olmak üzere Batı basınında artan bir şekilde Türkiye hakkında eleştiri ve endişe içeren yazılar yer alıyordu. Dünyadaki basın özgürlüğünü inceleyen Washington merkezli sivil toplum kuruluşu Freedom House’un mayıs ayında yayınladığı 2014 raporunda da Türkiye, ‘yarı özgür’ kategorisinden ‘özgür değil’ kategorisine gerilemişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.