ABD, 30 yıldır hapis yatan İsrail casusunu serbest bıraktı

ABD, 30 yıldır hapis yatan İsrail casusunu serbest bıraktı

İsrail adına casusluk yapmak suçundan 1985 yılında tutuklanan Yahudi kökenli eski Amerikalı donanma istihbarat subayı 61 yaşındaki Jonathan Pollard serbest bırakıldı.

30 yıldır hapishanede olan Pollard, 1987 yılında ABD’nin bazı istihbarat bilgilerini İsrail ile paylaştığı gerekçesi ile ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Kuzey Carolina’daki bir hapishaneden salıverilen Pollard, şartlı tahliye nedeniyle 5 yıl için ABD’den ayrılamayacak. Ancak ABD Başkanı Barack Obama’nın izniyle ülkeyi terk edebilecek.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Pollard’ın serbest bırakılmasından duyduğu memnuniyeti Twitter hesabından “İsrail halkı, Jonathan Pollard’ın serbest bırakılmasını memnuniyetle karşılıyor” ifadeleri ile belirtti.

Stanford Üniversitesi’nde eğitim gören Pollard, 1979’de Deniz Okyanus Gözetleme Bilgi Merkezi’nde istihbarat uzmanı olarak çalışmaya başlamıştı. Görev yaptığı süre zarfında ABD’de istihbaratına ait bilgileri İsrail ile paylaştığı gerekçesi ile 1985’de tutuklanmıştı.

Üst düzey istihbarat bilgilerine ulaşma izinine sahip olan Pollard’ın özellikle Kuzey Amerika ve Karayipler bölgesindeki terörist aktiviteleri yakından takip ediyordu. Genç yaşlardan beri İsrail devleti ile yakın ilişkiye girdiği belirtilen eski istihbarat uzmanı, donanma istihbaratında çalışan arkadaşlarının İsrail karşıtı tutumlarının casusluk yapmasını teşvik ettiğini belirtmişti.

Pollard, bir röportajında yaptıkları için pişman olduğunu, “Casusluk yerine İsrail’e taşınıp, yardımda bulunabilirdim” diyerek anlatmıştı.

İSRAİL – ABD İLİŞKİLERİNDE EN ÇOK TARTIŞILAN KONU

İsrail halkı tarafından sevilen Pollard, yıllardır İsrail – ABD ilişkilerinin en çok tartışılan konularından biriydi. Amerikan medyasına yansıyan bilgilere göre, ABD Başkanı Barack Obama’nın, İsrail’in Filisitin’e bazı tavizlerde bulunması şartıyla Pollard’ın serbest bırakılacağını yazmıştı.

İsrail basınına göre geçen günlerde Netanyahu’nun Obama’yı ziyareti sırasında Pollard’ın şartlı tahliyesini kaldırmasını gündeme getirdiği ifade edildi. Obama’nın ise bu teklife çok sıcak bakmadığı bildirildi.

Eski Başkan George W. Bush, eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney, eski Savunma Bakanı Donald Rumsfeld başta olmak üzere ABD’ki birçok yetkili, İsrail casususun serbest bırakılmasına karşı olduğunu dile getirmişti.

Bazı siyasilerin ABD Adalet Bakanlığı’na, Pollard’ın Amerikan vatandaşlığından feragat etmesi karşılığında bir daha ülkeye dönmemek üzere İsrail’e gönderilmesi teklifinde bulunduğu iddia edildi. ABD’de yakalanan Küba casusları için daha önce bu yönde çalışmalar yapıldığı hatırlatıldı.

Jonathan Pollard’ın New York’ta çalışıp yaşamına devam edeceği belirtildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.