AB, İngiltere’ye anlaşma taslağını sundu

AB, İngiltere’ye anlaşma taslağını sundu

Avrupa Konsey Başkanı Donald Tusk, İngiltere’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğiyle ilgili yürütülen müzakereler çerçevesinde hazırladığı anlaşma taslağını sundu.

Pazar günü İngiltere Başbakanı David Cameron’la Ada’nın AB üyeliğine ilişkin bir dizi görüşmeler yapmak ve anlaşmaya varmak amacıyla başkent Londra’ya gelen Tusk, İngiltere’nin AB ile yeniden müzakere metninin taslağını yayınladı.

İngiltere’nin AB üyeliğinin devam edebilmesi için sunduğu 4 maddelik reform talebi üzerine kendi müzakere taslağını sunan Tusk, en çok tartışmaya neden olan “AB üyesi ülkelerden İngiltere’ye gelen göçmenlerin devlet yardımları alabilmesi için ülkede en az 4 yıl yaşaması” ile ilgili maddeden vazgeçilmesi konusunda ısrarını sürdürüyor. Ancak söz konusu madde diğer AB üyesi ülkeleri tarafından kabul edilirse, karar yürürlüğe girecek.

Cameron’ın, 4 yıl şartının yanı sıra, AB’den İngiltere gibi Euro bölgesi dışında kalan ülkelerin çıkarlarına saygılı olunmasına ilişkin maddesine de yeni bir sistem bulunması ve Euro bölgesindeki ülkelerin İngiltere’yi etkileyecek kararlarda dikkat etmesi gerektiği belirtiliyor. Ulusal parlamentolara daha fazla rol verilmesi ile AB’nin yetki ve sorumluluğunu artıracak adımlardan kaçınılması üzerine taleplerine yönelik ise taslakta, konuya ilişkin henüz bir açıklık getirilmedi.

AB ÜYELİK REFERANDUMU HAZİRAN’DA OLABİLİR

İngiltere-AB arasında henüz bir anlaşma sağlanmamasına rağmen, İngiltere lideri Cameron, Tusk’ın sunduğu taslağın “önemli” olduğunu söyledi. Cameron, ülkesinin talep ettiği 4 reform maddesi üzerinde AB kanadının “önemli değişiklikler” yaptığını belirterek, iki taraf arasındaki diplomatik ilişkilerin bu şekilde ilerlemesi gerektiğini ifade etti.

Tusk’ın sunduğu taslağın ardından açıklama yapan Başbakan Cameron ayrıca, 18 – 19 Şubat’ta Brüksel’de diğer 27 AB üyesiyle yapılacak zirvede anlaşma sağlandığı takdirde, İngiltere’de planlanan AB üyelik referandumunun da birkaç ay içerisinde yapılabileceğinin sinyalini verdi. İngiliz lider, “Bugünden itibaren planladığımız referandumun yapılması için birkaç ay kalmış olabilir. Anlaşma sağlandığı takdirde, referandum için günü belirleyeceğiz.” şeklinde konuştu.

Brüksel’de gelecek haftalarda gerçekleşecek AB Zirvesi’nde, İngiltere ve diğer 27 AB ülkesiyle anlaşma sağlandığı takdirde, Ada’nın Haziran ayında referandumu yapması bekleniyor. Anlaşma sağlanamazsa İngiltere’de müzakereler için ikinci şansın Mart ayına ertelenebileceği söyleniyor. Böyle bir durumda da ülkenin en geç bu yılın Temmuz ya da Eylül aylarında referandumu yapması planlanıyor.

OLUMSUZ TEPKİ GELİRSE, BÜYÜK SÜRPRİZ OLUR

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond da Donald Tusk’ın sunduğu taslağa yönelik değerlendirmelerde bulundu. Hammond taslağın olumlu karşılandığını belirterek, gelecek haftalarda gerçekleşecek AB Zirvesi’nde diğer üye ülkelerin olası tepkilerine ilişkinse “Eğer olumsuz bir tepki gelirse bu benim için büyük sürpriz olur.” şeklinde konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.