AB İlerleme Raporu’nda özgürlüklere baskı vurgusu

AB İlerleme Raporu’nda özgürlüklere baskı vurgusu

Avrupa Komisyonu, gecikmeli olarak açıkladığı Türkiye İlerleme Raporu’nda ülkenin reform hızını yavaşlattığı ve insan hakları ile temel özgürlükler konusundaki çabaların yetersiz kaldığı uyarısında bulunuldu.

Avrupa Komisyonu’nca Ekim ortasında yayınlanması öngörülen ancak “Türkiye’deki 1 Kasım seçimi nedeniyle ertelendiği” belirtilen Türkiye İlerleme Raporu, bugün resmen açıklanmasından önce medyaya sızdı.

Türkiye’nin sert ifadelerle eleştirildiği raporda mülteci krizi ve ekonomi gibi bazı alanlarda da övgülere yer veriliyor. Türk hükümetinin ülkedeki reform sürecini “yavaşlattığı” savunulurken başta toplantı ve ifade özgürlüğü olmak üzere demokratik temel hakların hayata geçirilmesinde “ciddi gerilemenin” kaydedildiği öne sürülüyor.

Aday Türkiye ile Balkan ülkelerine ilişkin 2015 İlerleme Raporlarını, AB içinde büyük tepki gören bir kararla bir aylık gecikme ile bugün Brüksel’de açıklayacak olan Avrupa Komisyonu, Türkiye ile ilgili raporunda Türk hükümetinin ülkedeki reform sürecini “yavaşlattığı”nı savunuyor ve başta toplantı ve ifade özgürlüğü olmak üzere demokratik temel hakların hayata geçirilmesinde “ciddi gerileme”ye vurgu yapıyor.

SORUŞTURMALAR “KAYGI VERİCİ”

Alman “Die Welt” gazetesine göre, gazeteci, yazar ve sosyal medya kullanıcıları hakkında başlatılan polis soruşturmaların “kaygı verici” olarak nitelendiği raporda gösteri ve yürüyüş hakkına karşı hoşgörüsüz tavrın arttığı, bu alandaki yasal düzenlemelerin “kısıtlayıcı bir yorumla uygulandığı” görüşü de dile getiriliyor.

BAĞIMSIZ ADALET HEDEFİ YERİNDE SAYIYOR”

İlerleme Raporu’nda, “bağımsız adalet sisteminin yapılandırılması yerinde sayıyor” denilirken, bu alanda 2014’ten bu yana mesafe kaydedilmediği vurgulandı. Deutsche Welle tarafından yansıtılan ayrıntılara göre, AB Komisyonu, Kürt sorununun çözüm sürecinin de duraklama evresine girdiğine dikkat çekti. Türkiye Kürtlerle barışa davet edildi. Müzakerelerin yeniden başlatılmasının kaçınılmaz olduğu vurgulandı. Yolsuzlukla mücadele de “yetersiz” olarak nitelendi.

MÜLTECİLER KONUSUNDA ÖVÜLÜYOR

Raporda Ankara bazı alanlarda övülüyor. Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılara yönelik politikası “kayda değer” olarak nitelendiriliyor.

AB Komisyonu’nu Türkiye İlerleme Raporu’nun yayınlanmasını 1 Kasım seçimleri sonrasına bıraktığı için eleştirenler, “raporun gecikmeli yayınlanması karşılığında Ankara’nın sığınmacı krizinde daha fazla destek sağlamasının hedeflendiğini” öne sürüyorlar.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.