AB, Filistin’deki İsrail işgaline sessiz kalmamakta kararlı

AB, Filistin’deki İsrail işgaline sessiz kalmamakta kararlı

Avrupa Birliği, İsrail’in Filistin topraklarında sürdürdüğü işgale tepki göstermeye devam ediyor. Gelecek ay Birlik’in başına geçecek olan İtalya, ülkesindeki şirketlere bu bölgedeki ticarî faaliyetlerin hukuka aykırı olduğunu söyledi. AB’nin İsrail büyükelçisi de işgal karşısında sabırlarının taşmakta olduğunu belirtti.

Avrupa Birliği (AB), İsrail’in 1967’den bu yana işgal ettiği Filistin topraklarına ilişkin uyarılarını artırıyor. 1 Temmuz’da AB dönem başkanlığını devralacak olan İtalya, dün yazılı bir açıklama yaparak işadamları ve şirketleri işgal altındaki topraklara yatırım yapmama konusunda bir defa daha uyardı.

İtalyan Dışişleri Bakanlığı, işgal altındaki topraklarda yapılacak her türlü yatırım, alım-satım, ihale, turizm faaliyetleri ile ticari ilişkilerin sadece işgalin tahkimine yarayacağı uyarısı yaptı. AB adına yapılan açıklamada, işgal altındaki topraklarda yapılacak ticari faaliyetlerin hukuki, iktisadi riskler taşıdığı ve faaliyet sahibi şirketlerin itibarına zarar vereceği vurgulandı. Aynı saatlerde AB’nin İsrail büyükelçisi de Brüksel’in İsrail karşısında sabrının taşmakta olduğu ikazında bulundu.

İtalya ile birlikte İspanya’nın da benzer bir uyarı yapması dikkat çekti. İtalyan ve İspanyol hükümetleri Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Golan Tepeleri’nde yapılacak yatırım ve ticari faaliyetlerin çok sayıda riskle karşı karşıya kalacağına işaret etti.

İspanya ve İtalya böylece daha önce benzer uyarılar yapan AB’nin ‘üç büyüğü’ İngiltere, Almanya ve Fransa’ya katılmış oldu. Dünkü uyarılarla birlikte AB’nin en büyük beş ekonomisi vatandaşlarını İsrail’in işgal altında tuttuğu topraklarda yatırım yapmamaya, ticari ilişkide bulunmamaya çağırırken, milletlerarası hukuka göre bu yatırımların hukuku ve insan haklarını ihlal ettiğini kayıtlara geçiriyor.  Benzer uyarıları birkaç ay önce yapan İngiltere ve Almanya’ya Fransa salı günü katılmıştı. İsrail’in gayrimeşru yerleşim faaliyetlerini hızlandırması, İsrail-Filistin müzakerelerinin bir defa daha çökmesi AB’yi daha sert tedbirler almaya itiyor.

AB’nin İsrail Büyükelçisi Lars Faaborg-Andersen, İsrail’in yerleşim birimlerini inşa etmeye devam etmesi durumunda uyarı yapan AB üyesi ülkelerin sayısının artacağını söyledi.

700 binden fazla İsrailli, işgalci konumunda

1967 yılında yapılan ve tarihe “6 Gün Savaşı” olarak geçen Arap-İsrail savaşında işgal edilen Batı Şeria ve Doğu Kudüs topraklarında 47 yıldır yasa dışı Yahudi yerleşimleri devam ediyor. İsrail makamlarının 2012 yılında verdiği rakamlara göre 350 bini Batı Şeria’da, 300 bini de Doğu Kudüs’te olmak üzere 650 bin İsrailli, söz konusu işgal bölgelerinde yaşıyor. Geçen zaman içinde yerleşimlerin hız kesmeden devam etmesi nedeniyle rakamın 700 bini geçtiği tahmin ediliyor. İsrail’in en yakın müttefiki olan ABD dâhil olmak üzere uluslararası kamuoyu, yerleşimlerin yasa dışı olduğu konusunda birleşiyor. BM de sık sık tekrarladığı mesajlarında yerleşimlerin 1949’da kabul edilen Dördüncü Cenevre Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu belirtiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.