50 bin Ezidî Kürt, ölümle burun buruna

50 bin Ezidî Kürt, ölümle burun buruna

Irak’ta Kürt peşmerge ve merkezi ordu birlikleri güçlerinin önceki gün başlattığı koordineli karşı saldırılar sürerken, IŞİD’in son olarak ele geçirdiği Suriye sınırına yakın Sincar (Şengal) kasabasından kaçan 50 bin Ezidi Kürt de sığındıkları dağda kurtarılmayı bekliyor.

Kuzey Irak Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Cebbar Yaver, bu insanların 24 saat içinde kurtarılmamaları halinde açlıktan öleceğini söyledi. Irak Ezidi milletvekili Feyyan Dahil de önceki gün Parlamento oturumu sırasında hıçkırıklar içinde ailesinin ve bir dinin tamamen yok edilmek üzere olduğunu anlattı. “La ilahe illallah diyerek bizi katlediyorlar. Muhasara altındaki 30 bin aile, susuz, yiyeceksiz bir şekilde ölüyor. İnsanlık adına yalvarıyorum. Ayrılıkları bir kenara bırakıp, bizi kurtarın” diye haykırdı.

Yaver de İngiliz haber ajansı Reuters’a dün yaptığı açıklamada, 50 bin Ezidi Kürt Irak vatandaşının mahsur kaldığı dağa giden tek bir araç yolu olduğunu, IŞİD militanlarının da buraya ulaşmaya çalıştığını aktardı, “Dağdaki insanlara saldırmalarını engelleyemeyiz.” vurgusu yaparak, uluslararası müdahale istedi. Yarı bağımsız Kürt Yönetimi başkenti Erbil’in yalnızca 40 km uzağında peşmerge ve IŞİD arasındaki çatışmalar da sürüyor. IŞİD karşısında PKK da yüzlerce silahlı militanını bölgeye sevk etmişti.

MALİKİ: CEHENNEMİN KAPILARI AÇILIR

Öte yandan, mezhepçi politikaları nedeniyle ülkenin mevcut durumunda sorumluluk sahibi olmakla suçlanan ve görevde 3.dönemine başlamaktan feragat etmesi için ülke içi ve dışından baskı gören Irak Başbakanı Nuri El Maliki haftalık halka hitap konuşmasında yeni hükümetin kurulması konusunda hiçbir dış müdahaleyi kabul etmeyeceğini açıkladı. Yeni hükümeti anayasal olmayan yollarla kurma girişimlerinin ülkede “cehennemin kapılarını” açacağını söyledi. Maliki’nin sözünü ettiği dış müdahaleyle açıkça İran’a atıfta bulunduğu yorumları yapıldı. Tahran, Maliki’nin artık ülkeyi bir arada tutamayacağı inancında. Ülkenin en kıdemli Şii dini mercii Ayetullah Ali el Sistani de Maliki’ye bırak çağrısı yapmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.