2022’nin ilk göçmen raporu: En fazla iltica başvurusu hangi ülkeye yapıldı?

2022’nin ilk göçmen raporu: En fazla iltica başvurusu hangi ülkeye yapıldı?

Demokrasilerin gelişmiş olduğu Avrupa’ya göçmen akını sürüyor. Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat), 2022 yılının ilk göçmen raporunu yayınladı. Peki, en fazla iltica talebinin yapıldığı ülkeler hangileri? Türk vatandaşları hangi ülkelere sığınıyor?

Eurostat’ın verilerine göre, Ocak 2022’de 52 bin 865 kişi Avrupa Birliği (AB) üyesi devletlere uluslararası koruma için başvuruda bulundu. Bu sayı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 69 artış gösterdi. Ocak 2021’de AB ülkelerine ilk kez sığınma talebinde bulunanların sayısı 31 bin 345 olarak gerçekleşmişti. Ayrıca, Ocak 2022’de 6 bin 225 kişi de AB ülkelerine yeniden iltica başvurusunda bulundu.

EN FAZLA SIĞINMA TALEBİ ALMANYA’YA: MACARİSTAN SON SIRADA

Eurostat’ın verilerine göre, 2022 yılının ilk ayında en fazla sığınma talebinin yapıldığı ülke açık ara Almanya oldu. Milyonlarca göçmene sınırları içerisinde ev sahipliği yapan Almanya, Ocak 2022’de 15 bin 835 kişinin ilk iltaca talebi ile karşı karşıya kaldı. Bu alanda Almanya’nın hemen ardından Fransa geliyor. Özellikle Kuzey Afrika ülkelerinden gelen göçmenlerin fazlasıyla yer aldığı Fransa’da Ocak 2022’de 9 bin 985 kişi ilk kez iltica talebinde bulundu. Türk nüfusunun yoğun olduğu Hollanda’da ise bu rakam bin 955’te kaldı.

A Flourish chart

Avrupa ülkelerinde en az iltica talebinin yapıldığı ülke ise Macaristan oldu. AB bölgesinde tartışılan ve yolsuzlukla adı sıkça geçen Macaristan’a sığınmacılarda herhangi bir talep gelmedi. Baltık ülkesi Estonya’ya ve küçük Avrupa ülkesi Lihtenştayn’a talepte bulunan göçmenlerin sayısı sadece 5’te kaldı.

TÜRKLERİN İLK TERCİHİ YİNE ALMANYA OLDU

Son dönemde Türkiye’de yaşanan ekonomik, siyasi sıkıntılar, demokraside yaşanan gerileme vatandaşları Avrupa ülkelerine sürükledi. Ocak 2022’de Avrupa ülkelerine en fazla iltica talebinde bulunan ülkeler arasında yer alan Türkiye’den toplam 2 bin 560 kişi iltica talebinde bulundu.

A Flourish chart

Avrupa’ya iltica talebinde bulunan Türklerin 935’inin ilk tercihi ise Almanya oldu. Bu alanda Almanya’nın hemen ardından 735 başvuru ile Fransa gelirken, İsviçre’ye talepte bulunanların sayısı ise 225 olarak gerçekleşti. Türklerin en az iltica başvurusu yaptığı ülke ise Çekya ve Danimarka oldu. Ocak 2022’de sadece 5’er Türk vatandaşı Çekya ve Danimarka’ya ilk kez sığınma talebinde bulundu. Finlandiya’ya 10, Slovenya ve İsveç ise 40 başvuru yapıldı.