“1,8 trilyon Euro rüşvet veriliyor”

“1,8 trilyon Euro rüşvet veriliyor”

IMF Başkanı Christine Lagarde, dünya genelinde 1,75 trilyon Euro tutarında rüşvet ödendiğini belirtti. Lagarde, yolsuzlukla mücadele için siyasi müdahalelerden bağımsız güçlü kurumlara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Kamu sektöründeki yolsuzluk, tüm dünyayı sarıp sarmalamaya devam ediyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından çarşamba günü açıklanan bir rapora göre, kamu sektöründe yılda ödenen rüşvet miktarı 2 trilyon Euro’ya kadar çıkıyor.

Ödenen rüşvet neticesinde, kaybolan trilyonların yanı sıra ekonomik küçülme, vergi kaybı ve fakirlik sürekli artıyor. Raporda, yolsuzluk ile mücadele etmenin makroekonomik istikrarın başarısını sağlamak için kritik olduğunu belirtildi. IMF, yolsuzlukla mücadele için şeffaflık, açık bir yasal çerçeve ve  soruşturmada ciddi bir tehdit oluşturan stratejilerin gerekliliğini yazdı.

Londra’da düzenlenen yolsuzlukla mücadele zirvesi öncesi açıklamada bulunan IMF Başkanı Christine Lagarde, her sene hem gelişen hem de gelişmekte olan ülkelerde dünya genelinde 1,3 ile 1,75 trilyon Euro tutarında rüşvet ödendiğini belirtti.

Yolsuzluk, ekonomik gelişmeyi engelliyor
Yolsuzluğun ekonomik gelişmeyi engellediğini altını çizen Lagarde,  küresel büyüme hızını yaklaşık yüzde 2 oranında frenlediğini vurguladı. “Yolsuzluğun doğrudan oluşturduğu maliyetler iyi biliniyor, ancak dolaylı yönden oluşan maliyetleri daha da önemli ve yıpratıcı.” diye devam eden Lagarde, yolsuzluk neticesinde sosyal yardım programlarına yeterli kaynak ayrılamadığını, çevrenin korunmasıyla ilgili kuralların da yeterince uygulanamadığını sözlerine ekledi.

Yolsuzluk, ahlaki erozyona yol açıyor
Yolsuzluğun devlete olan güveni sarsacağını ve vatandaşların etik standartlarını erozyona uğratacağını dile getiren IMF Başkanı, yolsuzluk kavramının ‘kültürel’ bir problem olduğunu kaydetti. Lagarde, yolsuzlukla mücadele etmek için ise yasadışı davranışlarda fırsatları azaltacak şeffaflık ve ekonomik reformları destekleyecek çok yönlü bir yaklaşımın akıllıca olacağını söyledi. “Başarılı bir yolsuzlukla mücadele yaklaşımı için en önemli madde, özel ve siyasi müdahalelerden yeterince bağımsız bir güçlü kurumun geliştirilmesi.” olduğunu belirten Lagarde, hukukun üstünlüğünün güçlendirme, bireysel hesap verilebilirliği artırmanın yanı sıra doğru teşviklerin oluşturulması ve etkili yasaların hayata geçirilmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.