10 milyon vatansız için BM devreye girdi

10 milyon vatansız için BM devreye girdi

Hiçbir ülke vatandaşlığa kabul etmediği için her türlü eğitim, sağlık ve benzeri haktan mahrum olan 10 milyon kişiye vatandaşlık sağlanması için BM, yeni bir kampanya başlattı. ‘Ben aitim’ isimli kampanyaya dünyaca ünlü isimler destek verdi.

BM Mülteci Yüksek Komiserliği (UNHCR), dünyada hiçbir ülkenin vatandaşlığa kabul etmediği 10 milyon ‘vatansızın’ çilelerinin on yıl içerisinde sona erdirilmesi için kampanya başlattı. ‘Ben aitim’ isimli kampanyayı Nobel Barış Ödülü sahipleri ve dünyaca ünlü sanatçıların katıldığı bir toplantıyla duyuran BM’nin tüm dünyaya hitap eden açık mektubunda, her on dakikada bir vatansız bir bebek doğduğu ve vatansızların üçte birinin çocuk olduğuna dikkat çekildi. “Vatansızlık, insanlara bizzat varoluşları suçmuş gibi hissettiriyor.” diyen Mülteciler Yüksek Komiseri António Guterres, vatansızlığın 21. yüzyılda artık tamamıyla kabul edilemez ve anormal olduğunu söyledi.

Vatansız insanların hiçbir haklarının verilmediği ve bu insanların her türlü kötü muamele ile istismara açık oldukları belirtilen BM’nin açık mektubunda, “Vatansızlık; eğitimden, sağlık hizmetinden, özgürce seyahat edebilmekten, ümitten mahrum bir hayat demek. Vatansızlık, insani değil.” ifadeleri kullanıldı. Bunun da fakirliği, sosyal gerilimleri ve çatışmaları doğurduğu kaydedildi. İnsanları vatansız yapan pek çok sebebin sayıldığı mektupta, devletlerin kurulması ya da yıkılması, etnik ya da dini ayrımcılıklar ve 27 ülkede annelerin vatandaşlıklarını çocuklarına geçirmesine engel olan kanunlar bunların arasında sayıldı.

En büyük vatansız topluluğunun, Myanmar tarafından vatandaşlıkları verilmeyen bir milyon civarındaki Rohingyalı Müslüman olduğu belirtilen mektupta, Suriye’deki iç savaş nedeniyle ülke dışına kaçan milyonlarca Suriyelinin de bu kategoriye girme ihtimalinin olduğu uyarısı yapıldı. En çok vatansıza ev sahipliği yapan diğer ülkeler olarak ise Fildişi Sahili, Tayland, Nepal, Letonya ve Dominik Cumhuriyeti zikredildi. Son yıllarda vatansızlara yönelik uluslararası tavrın olumlu anlamda geliştiğine yönelik de sinyaller olduğunu söyleyen Guterres, yasal değişikliklerle son on yılda dünya genelinde 4 milyon kişinin vatandaş olma hakkı kazandığına dikkat çekti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.