Youtube Red nedir?

Youtube Red nedir?

Video paylaşım sitesi Youtube yeni bir uygulama çıkardı, Youtube Red.

Şu an için sadece ABD’de kullanımda olan ancak bütün dünyada Youtube kullanıcılarına seçenek olarak sunulan Youtube Red’in nedir?

Aksiyon dergisinden Yasin Kesen bu konuyla ilgili bir yazı kaleme aldı, işte o yazı:

İnternet çağında medyanın dönüşüm hızına yetişmek mümkün değil.

Şimdi gündemde Youtube’un yeni servisi Youtube Red var!

Youtube’dan sık sık video izliyorsanız yeni eklenen Youtube Red butonu belki dikkatinizi çekmiştir. Belki tıklayıp malumat sahibi bile olmuşsunuzdur.

Youtube Red, şu anda sadece ABD’deki internet kullanıcılarına sunulan bir hizmet. Buna rağmen Youtube Red seçeneği tüm ülkelerde görünüyor. Bunun maksadı, tüm ülkelerde şimdiden merak uyandırmak ve bilinir olmak.

Özellikle telif ile ilgili sıkıntılar çözüme kavuşturulduğunda her ülkede kısa sürede çok sayıda kullanıcıya erişebilmek…

Peki ama Youtube Red ne?

Youtube Red, Youtube’un ücretli video izleme servisi. Video izlerken reklamlardan sıkılanlar için geliştirilmiş bir seçenek de diyebiliriz.

Türkiye’de hâlen video önünde çıkan reklamlar 5 saniye sonra atlanabiliyor. Ancak başta ABD olmak üzere Almanya, Hollanda, Fransa, İngiltere gibi belli başlı ülkelerde video başlangıcındaki reklamları izlemek zorunlu hâle gelmeye başladı. Bunun temel sebebi, reklam veren markaların ürün, hizmet veya kampanyalarını duyurmak için TV yerine Youtube’u ilk sıraya koyup en büyük bütçeyi buraya ayırmaları. Reklam verenlerin ısrarlı talebi ile Youtube’un gelir elde etme iştahı bir araya gelince zorunlu reklamlar kaçınılmaz oldu. Bu reklam videolarının bazen 5 dakikayı aşacak kadar uzun olması, Youtube Red’in tercih edilmesinde önemli bir etken hâline geldi.

İşte bu reklamlardan sıkılanlar için Youtube, kullanıcılarına diyor ki; aylık abonelik ücreti ödeyin, reklamlardan kurtulun!

Youtube Red, sadece reklamlardan kurtarmıyor.

Çevrimdışına kaydetme imkânı da sunuyor. Youtube mobil uygulamasından, videoları ve oynatma listelerini internete bağlı değilken de izlemek isteyenler, çevrimdışı için kayıt yapabiliyor. Böylece tabletini alıp dışarı çıkmadan önce HD kalitesiyle videoları kaydedip yolda ya da dışarıda izleme fırsatı sağlıyor.

Mobil cihazda diğer uygulamaları kullanırken veya ekran kapalıyken videoları arka planda oynatmaya (dinlemeye) devam etmek de mümkün hâle geliyor.

Google Play’e kayıtlı müzik arşivinden de ekstra ücret ödemeden istifade etmek mümkün.

ABD’de yaşayıp Youtube Red’e abone olanlar, ülke dışında bile olsalar 1 ay süreyle indirdikleri videoları izleyebiliyorlar.

Ayda 9,99 dolar ödeyen abonelere sunulan hizmetlerin genişletilmesi için yeni arayışlar başlamış bile. ABD’deki kablo TV şirketleri ve dizi yapımcıları geçen haftayı Youtube’un satın almak istediği dizileri konuşmakla geçirdi.

Akıllı televizyonlarla ya da Apple TV ve Chromecast gibi cihazlarla tam uyumlu çalışan Youtube, ABD’deki kablo TV şirketleriyle rekabetin kapısını aralamaya başladı.

Amerikan halkının en sevdiği dizileri ya da televizyon programlarını kolayca satın alabilecek maddi güce sahip olan Youtube, önümüzdeki günlerde yapacağı hamlelerle hem Youtube Red’e milyonlarca abone kazanabilir hem de ABD’deki televizyon kanallarında zorunlu dönüşümün fitilini ateşleyebilir.

Youtube Red’in diğer ülkelerdeki diziler ve TV kanalları üzerindeki etkisi, Youtube’un sahibi olan Google’ın ABD’de atacağı adımlara göre zamanla su üstüne çıkacak…

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.