Yılan panzehiri dünyada tükeniyor

Yılan panzehiri dünyada tükeniyor

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), yılan ısırmalarında en etkin panzehir ilaçlarından birinin dünya genelinde tükenmek üzere olduğunu ifade etti.

MSF, panzehirin tükenmesi nedeniyle onbinlerce insanın yaşamlarının tehlike altında olduğu uyarısında bulundu. Fav-Afrique adlı panzehir ilacın 10 farklı yılan ısırmasına etkili olduğuna işaret eden MSF, bu ilacın tükenmek üzere olduğu ve alternatifinin de yeterli olmadığını dile getirdi.

İlacı üreten Sanofi Pasteur firması piyasa koşullarında rekabet edemediği gerekçesi ile  üretimi durdurma kararı aldı. Şirketin son ürettiği panzehirin son kullanım tarihi ise 2016 Haziran ayı.

Doktorlar, yılan ısırığına maruz kalanların büyük oranda kendilerini ne tür yılanın ısırdığını bilmediklerine dikkat çekerken bu nedenle birçok türe karşı etkin panzehir olmasının önemine işaret ediyor.

Sanofi ilacın içeriği ve tarifini diğer şirketlerle paylaşacağını duyurdu. Şirket geçen yıl Fav-Afrique’in üretimini durdurup, kuduz tedavisi ilaçları yapmaya başlamıştı.

Sanofi’nin Fav-Afrique üretimi için başka bir şirketle müzakereler yürüttüğü bildirildi. Ancak görüşmelerin gelecek yıldan önce sonuçlanması beklenmiyor.

MSF bu durumun muadil ürünün en az iki yıl piyasaya çıkmaması anlamına geldiğini söylüyor.

Dünya genelinde her sene 5 milyon insanın yılan ısırması vakası ile karşı karşıya kaldığı öngörülüyor. Yine tahmini olarak yaşanan yılan ısırmalarından her yıl yaklaşık 100 bin insan yaşamını yitiriyor, 400 bin kişi de sakat kalıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.