SpaceX Falcon roketi ‘tarihi’ inişini gerçekleştirdi

SpaceX Falcon roketi ‘tarihi’ inişini gerçekleştirdi

Tekrar kullanılabilir roketler alanında öncü olmak isteyen Amerikan SpaceX şirketinin Falcon 9 roketi, ABD’nin Florida eyaletinde fırlatıldıktan kısa bir süre sonra başarılı bir şekilde iniş yaptı.

Uydu yüklü insansız bir roket, fırlatıldıktan sonra yeryüzüne ilk kez dikey bir şekilde iniş yapmayı başardı. Florida’daki Cape Canaveral üssünden fırlatılan Falcon 9 roketi, yaklaşık 100 kilometre yükseklikte, OrbComm iletişim firmasına ait 11 uyduyu yörüngeye yerleştirdi. Daha sonra inişe geçen Falcon 9 roketi, fırlatma rampasında 9,6 kilometre uzaklıktaki platforma doğru alçaldı. Roket, toplam 9 dakikalık yolculuğunun ardından başarılı bir şekilde, yere dikey olarak iniş yapmayı başardı.

Bu sırada, California eyaletinin Hawthorne şehrindeki Spacex komuta merkezinde büyük coşku yaşandı. Fırlatmayı ve inişi takip eden onlarca SpaceX çalışanı, birbirlerine sarılarak başarılarını kutladı.

Güncellenen Falcon 9 roketi, yaklaşık 1,5 milyon kat daha fazla itiş gücü sağlayabiliyor. Böylece roket, artık sadece atmosfere çıkıp geri dönmekle kalmayacak, uzay yolculukları için de görev alabilecek.

Geçen Haziran ayında, SpaceX firmasının Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) kargo göndermek için ateşlediği Falcon 9 roketi, ateşlenmesinden 2 dakika sonra havada infilak etmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.