Sony’e siber saldırı: Ünlülerin maaş hesapları, binlerce kişinin bilgileri ele geçirildi

Sony’e siber saldırı: Ünlülerin maaş hesapları, binlerce kişinin bilgileri ele geçirildi

Sony’nin California merkez ofisindeki bilgisayarlara 24 Kasım’da siber saldırı gerçekleşti. Saldırıda aralarında oyuncu Sylvester Stallone, aktris Rebel Wilson ve yönetmen Judd Apatow’un da yer aldığı 47 binden fazla kişinin sosyal güvenlik numarası, ünlülerin adresleri ve çalışanların maaş bilgisinin sızdırıldığı ortaya çıktı. ABD milli güvenlik kaynakları, saldırıda öne çıkan şüphelinin Kuzey Kore olduğunu açıkladı.

ABD milli güvenlik kaynakları, Sony Pictures Entertainment’a (SPE) Kasım ayında gerçekleştirilen siber saldırıda öne çıkan şüphelinin Kuzey Kore olduğunu açıkladı. Kuzey Koreli bir diplomat, saldırının arkasında Pyongyang olduğu suçlamasını reddetti. Öte yandan Reuters’e konuşan adının açıklanmasını istemeyen bir milli güvenlik yetkilisi, Kuzey Kore’nin tek şüpheli olmadığını ve kaynağın tam olarak tespit edilmesi için çok erken olduğunu açıkladı.
Film, Pyongyang’ı kızdırmıştı
Kuzey Kore, daha önce yaptığı bir açıklamada Sony Film tarafından yaptırılan ve ülke lideri Kim Jong Un’a düzenlenecek bir suikastı konu alan ‘The Interview’ adlı filmi öfkeli bir biçimde eleştirmişti. Eski bir ABD hükümet uzmanı, filme yönelik tepkisini yüksek sesle dillendirmesi dahil dolaylı delillerin Kuzey Kore’yi şüpheliler arasında öne çıkardığını söyledi.

New York’ta yaşayan ve adının açıklanmasını istemeyen Kuzey Koreli bir diplomat da, Voice of America adlı yayın kuruluşuna yaptığı açıklamada, olayla ilişkilendirilmelerini ülkesini hedef alan yeni bir kurgu olarak değerlendirdi. Diplomat, “Ülkem siber saldırılar ve korsan konusunda uluslar arası normlara uyacağını halka açık olarak deklare etmiştir.” diye konuştu.
Ele geçirilenler arasında şifreler var
Öte yandan saldırıda, çalışanların nüfus, maaş ve ev adresi bilgilerine ek olarak şirket sistemine ait şifrelerin de ele geçirildiği açıklandı. Konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçınırken Sony yetkilileri de siber saldırının adresi olarak Kuzey Kore’yi işaret etti. Saldırıyla ilgili soruşturmayı Federal Araştırma Bürosu (Federal Investigation Bureau – FBI), Los Angeles bölge ofisi yürütüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.