Snowden dinlemelere karşı telefon geliştiriyor

Snowden dinlemelere karşı telefon geliştiriyor

Çalışanı olduğu ABD Ulusal Güvenlik Dairesi’nin (NSA) gizli belgelerini ifşa eden Edward Snowden, hükümet baskısı ve dinlenme riski altındaki gazeteciler için özel bir iPhone versiyonu geliştirdiğini açıkladı.

Snowden, Massachusetts Institute of Technology (MIT) adlı üniversitenin ‘Medya Araştırma’ bölümünün düzenlediği, ‘Yasaklanmış Araştırma’ adlı toplantısına Rusya’dan video konferans aracılığıyla katıldı.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, halen Rusya’da yaşamaya devam eden Snowden, bu konuda MIT mezunu ‘Bunnie’ lakaplı hacker Andrew Huang ile birlikte çalıştıklarını açıkladı.

Snowden geliştirdikleri yeni telefonların, kullanıcılarını elektronik dinleme yapıldığı konusunda uyardığını bildirdi.

Akıllı telefonlar elektronik sinyal gönderiyor

Basın Özgürlüğü Vakfı (Freedom of the Press Foundation) yönetim kurulunda olan Snowden, “Kullanılan akıllı telefonlar bir şekilde gönderdikleri sinyaller aracılığıyla takibe takılıyor, elektronik dosyalar oluşturuyorlar. Üçüncü şahıslar ve hükümetler, telefondan gelen ayrıntılı yer bilgileri sinyallerini rahatça alıp dinleyebilir ve yer tespitleri yapılabilir. Çünkü akıllı telefonlar, üçüncü şahıslar ve hükümetler tarafından dinlemeye ve yer tespitine izin veren radyo dalgaları yayıyorlar. Buna en büyük örnek olarak Suriye hükümeti tarafından Humus’ta 2012 yılında öldürülen Amerikalı gazeteci Marie Colvin’i gösterebiliriz. Suriye rejimi, haber geçmek için kullandığı telefonundan gelen sinyallerden yerini tespit etti ve (kendisini) öldürdü. Akıllı telefonlara asla güven olmaz. Uçak moduna bile alınsa virüslere maruzlar.”

Proje deneysel bir aşamada

Edward Snowden’ in projeyi birlikte yürüttüğü Huang ise, üçüncü şahısların izlemesine takılan telefonların anında ayrı bir ekran açıp, akıllı telefon sahibini uyaracağını belirtti. Huang, Snowden ile birlikte yürüttükleri projenin hala deneysel bir durumda olduğunu, bu telefonları gazetecilerin kullanması yönünde geliştireceklerini sözlerine ekledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.