Silikon Vadisi’nde robot güvenlikçiler devriye geziyor!

Silikon Vadisi’nde robot güvenlikçiler devriye geziyor!

Geleceğin dünyasının şekillendiği Silikon Vadisi’nde artık robot güvenlik görevlileri de gezmeye başladı.

Pilot uygulama olarak dolaşan 1,5 metre boyundaki bu otonom cihazların üreticisi, daha önce 2012 yılında bir takım başarısızlıklar da yaşamış Knightscope firması.

Firma, özel bir kamera ve sensörlerle donatılmış etrafta dolaşıp olup bitenlerle alakalı veri analizi yapan K5 adını verdiği robotlarıyla kendini toparlama fırsatı buldu. Dalek adı verilen robotların 21. yüzyıl versiyonu izlenimi veren minik robotlar, üniversite kampüsleri, iş merkezi ve AVM gibi yerlerde kullanım amacıyla üretildi.

Amerikan CBS televizyonunun San Francisco kanalına konuşan Knightscope şirketinin kurucularından Stacy Stephens, “Çoğu insan robotları görünce ‘Aman Allah’ım çok tatlı!’ diyor, Hatta gidip kucaklayanlar bile oldu” şeklinde konuştu. “Tatlı” kelimesi normalde bir gözetleme sistemiyle yan yana kullanabileceğimiz bir sıfat değil. Ama bu robot amirler gerçekten çok şirinler.

Firma robotların Whovian’lara benzetilmesine kesinlikle karşı. Onun yerine estetik görünüm konusunda ünlü Star Wars kahramanı R2D2’dan ilham aldıklarını söylüyor. “Data is Never Big Enough” başlıklı tanıtım videosunda K5 isimli robot “otonom veri cihazı” olarak geçiyor. Bu tanımlama başlangıçta aslında insanın içini ürpertebilir.

Knightscope şirketine göre robotlar muhtemel bir kavga ya da çatışmadan sakınma prensibi üzerine kurulu. Açıkça tehlike arz eden bir durumla karşılaşırlarsa da, tehlike devam ettikçe şiddeti artan bir alarm sesi çıkarıp kontrol merkezine durumu bildiriyorlar. Herhangi bir hırsızlık olayı tespit edilmesi durumunda da, çevreden olayla alakalı veri topluyorlar. Stacy Stephens, “Bu gibi durumlarda robotlar kaydettikleri videolara bakıp, olayın sebep olduğu cam kırılması ve benzeri sesleri dinliyor. Kullanılan aracın plakasını, resmini, koordinatlarını ve olay saatini de elde edebiliyoruz” şeklinde konuştu.

Söz konusu robotlar Silikon Vadi’nin adresi gizli tutulan belirli noktalarında çoktan görev başında.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.