NASA uzaya iletişim uydusu gönderdi

NASA uzaya iletişim uydusu gönderdi

NASA’nın uzaya yeni bir iletişim uydusu gönderdiği bildirildi. İnsansız Atlas V roketiyle uzaya gönderilen Tarama ve Veri Aktarım İstasyonu (TVAİ) tipi uydu, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki (UUİ) astronotlarla bağlantının sürdürülmesi görevini yerine getirecek. Uydu ayrıca, 1990’dan beri dünya yörüngesinde görev yapan Hubble teleksobundan daha fazla görüntü aktarımı yapılmasını sağlayacak.
    
Şimdiye kadar NASA tarafından yörüngeye oturtulan onbirinci TVAİ uydusu olan son uydunun, Dünya’nın 35 bin 888 kilometre üstündeki yörüngesine oturması iki hafta alacak. Uydunun test edilmesi ise birkaç ay sürecek.
    
NASA’nın hesaplamalarına göre 350 ila 400 milyon dolara mal olan, 3. nesil TVAİ uydusu, şu an ‘K’ serisi olarak adlandırılıyor. Uydu çalışmaya başlamasının ardından ise TVAİ-11 olarak adlandırılacak. Uydunun görevlerini yerine getirmeye başlamasıyla Dünya yörüngesinde aynı anda görev yapan TVAİ uydusu sayısı 8’e yükselmiş olacak.
    
Uzayda aynı anda en az 7 TVAİ uydusunun görev yapmasının tercih edilen bir durum olduğunu belirten NASA yetkilileri, TVAİ tipi uydulardan ‘L’ serisinden onikincisinin de gelecek yıl içinde uzaya gönderileceğini kaydetti.
    
NASA’nın 1983’te uzaya gönderdiği ilk TVAİ uydusu, uzaya gönderilen 4 numaralı uyduyla şu an görev yapamaz durumda. Challenger uzay mekiğiyle 1986’da gönderilmeye çalışılan 2 numaralı uydu ise fırlatılışından 73 saniye sonra uzay mekiğiyle havada infilak etmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.