Microsoft’tan ABD’ye gizlilik davası

Microsoft’tan ABD’ye gizlilik davası

ABD Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI), teknoloji devi Apple’dan “Terör saldırısı zanlılarının telefonlarına erişmemiz için iPhone yazılımına arka kapı açın” talebine şirketin “Hayır” yanıtını vermesiyle başlayan tartışma sürerken, diğer bilişim devi Microsoft’tan önemli bir adım geldi.

BBC Türkçe’nin haberine göre şirket, hükümetin özel verilere izinsiz erişmesinin, Amerikan anayasasında güvence altına alınan temel hakların ihlali olduğunu savunuyor. ABD anayasası, özel mülkleri hakkında arama ya da el koyma kararı olan vatandaşların bunu bilme hakkı olduğunu kaydediyor. Microsoft’un başvurusunda “İnsanlar özel bilgilerini dosya dolaplarına değil internet üzerindeki depolara koyduklarında bu haklarından vazgeçmiş olmazlar.” deniliyor. Özellikle de Internet Cloud yoluyla özel bilgilerin saklanmasına ilişkin bu itirazda Microsoft, “hükümetin, fiziksel depolamadan dijital depolamaya geçişi, gizli soruşturmalar yürütme konusundaki yetkilerini genişletmek amacıyla kötüye kullandığını.” savundu.

Microsoft, yetkililerin geçen 18 ayda özel hesaplara erişim için 5 bin 624 başvuru yaptıklarını ve bunların hemen yarısında, başvurunun gizli tutulması için mahkeme kararıyla geldiklerini ifade ediyor.

Photo by Robert Scoble

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.