Korona tedavisinde umut: Virüs nötralize edildi

Korona tedavisinde umut: Virüs nötralize edildi

Kovid-19 salgınına karşı küresel ölçekte yürütülen bilimsel araştırmalardan birinde umut veren bir gelişme yaşandı. ABD Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesinden uzmanlar “Koronaya sebep olan virüsü tamamen nötralize eden en küçük biyolojik molekülü izole etmeyi başardık” açıklaması yaptı.

Bahsi geçen antikor parçacığının normal antikorlardan 10 kat daha küçük olduğu belirtilerek bunun Ab8 isimli bir ilacın yapımında kullanıldığı bilim dergisi Cell’de yayımlanan makalede yer aldı. Bu ilacın SARS-CoV-2 ile mücadelede önemli potansiyeli olduğunu kaydedildi. İlacın koronavirüsü fare ve hamsterlarda yüksek oranda ve verimlilikte engelleyip tedavi ettiği bildirildi. İnsan hücrelerine bağlanmadığı ve bu sebeple insanlar üzerinde yan etkisi olması ihtimalinin düşük olduğu aktarıldı.

BAĞIŞIKLIĞI OLMAYANLARA KORUMA SAĞLAYACAĞI ÜMİDİ

Araştırmayı yürüten Pittsburgh Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar Bölüm Başkanı John Mellors, “Ab8 sadece Kovid-19’u iyileştirme potansiyeline sahip değil, aynı zamanda SARS-CoV-2’nin bulaşmasının da önüne geçebilir. Daha büyük antikorlar, diğer bulaşıcı hastalıkların tedavisinde işe yaradı ve bunun da korona bulaşmamış, bağışıklığı olmayanlara koruma sağlayacağına dair bizlere umut veriyor” dedi.

Bilim insanları, ilacı nefes yoluyla verme imkânı olabileceğini veya yüzeysel aşı tercih edilebileceğini ifade etti. Makalede ayrıca Teksas Üniversitesi’nin Ab8 üzerinde yaptığı testlerde, bu parçacığın virüsün hücrelere girmesini engellediği ortaya kondu. Fareler üzerindeki araştırmalarda Ab8 ile tedavi edilen farelere diğerlerine oranla 10 kat daha az virüs bulaştığı tespit edildi.