iOS 8’le gelen Apple’ın yeni özellikleri

iOS 8’le gelen Apple’ın yeni özellikleri

Apple, yeni telefon modelleri iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’ın ardından yeni işletim sistemi iOS 8 çıkardı. Dün öğlen saatlerinde iOS 8 iPhone 4S ve üstü ile iPad 2 ve üstü cihazlar için sunuldu.

Merakla beklenen yeni iPhone modelleri geçtiğimiz hafta Apple’ın San Francisco’daki merkezinde tanıtıldı. Şimdi ise sıra yeni işletim sistemi iOS 8’e geldi. Peki Apple’ın yeni işletim sisteminde ne gibi yenilikler var? Onları sizlerle paylaşalım. Öncelikle iOS 8’de mesajlar bölümünün artık Türkçe anlayabilmesi en dikkat çeken özellik olarak göze çarpıyor. iOS 8 ile birlikte mesajlar kısmındaki mikrofon tuşuna basan kullanıcılar, Türkçe konuşarak mesaj gönderebilecek. iOS 8’in bir diğer dikkat çeken özelliği ise sağlıkla ilgili. iOS 8 sayesinde tansiyon ölçebilecek, kilo kontrolü yapabilecek, hastalık geçmişi HealthKit uygulaması ile birlikte öğrenilebilecek.

iOS 8’i destekleyen iPhone, iPod Touch ve iPad modelleri

Apple ürünlerinde iOS 8 döneminin başlaması ile birlikte bazı cihazlar güncellemeden mahrum kalacak. Apple’ın geçtiğimiz hafta San Francisco’daki etkinlikte açıkladığı listeye göre iOS 8’i destekleyecek cihaz listesi şu şekilde; iPhone 4SiPhone 5iPhone 5CiPhone 5S5. nesil iPod Touch, iPad 2, iPad Retinai, Pad Air, iPad Mini, iPad Mini Retina… Bu modellerin altındaki cihazlar ise iOS 8 için güncelleme yapamayacak.

iOS 8’le Gelen Yeni Özellikler

Apple’ın güncellenmiş mobil işletim sistemi iOS 8 kullanıma sunuldu. İndirilecek olan cihazda yaklaşık 5 GB’lık boş alana ihtiyaç duyan iOS 8’de bir çok yeni özellik var. İşte bu özelliklerin başlıcaları:

Mesaj

– Mesajlarınızı sesli olarak kaydedip gönderebiliyorsunuz. İsterseniz bu mesaj 2 dakika sonra otomatik olarak karşı tarafın cihazından silinebiliyor.

– Mesaj detaylarına dokunarak bulunduğunuz konumu mesaj olarak istediğiniz kişiye gönderebilirsiniz.

– Mesaj detayları menüsüne girdiğinizde paylaşım yaptığınız tüm fotoğraf ve videoları görebilirsiniz.

– Herhangi bir yazışmaya ad verilebilir veya mesaj grubu oluşturup kişi ekleme veya çıkarma yapılabilirsiniz.

– Gelen mesaja cevap vermek için artık uygulamadan çıkmak gerekmiyor.

Aile Paylaşımı

– iTunes, iBooks ve App Store satın alımlarını altıya kadar aile üyesiyle artık ücretsiz paylaşmak mümkün.

– Aile tarafından satın alınan dijital içerikler tek bir kredi kartı üzerinden kontrol edilebiliyor. Ebeveynler “Satın Alınmasını İste” özelliğini aktive ederek çocukların yaptığı satın almalara onay verebilir.

Devamlılık

– Herhangi bir Apple bilgisayardan başladığınız bir işleme (e-posta yazmak, metin dosyası oluşturmak vb.) bir başka cihazdan devam edebiliyorsunuz.

– Bir aygıtta yapılan düzenleme aygıtların tümünde otomatik olarak güncelleniyor.

– Bir aygıttan diğerine geçerken yapılan çalışma “Handoff” özelliği sayesinde sorunsuzca sürdürülebiliyor.

Klavye

– Android cihazlarda olduğu gibi 3. parti klavye yazılımlarına artık izin var. Ayrıca yine Android işletim sisteminde olan metin yazarken kelime önerme özelliği de mevcut. Türkçe yazım denetimi destekleniyor.

Fotoğraf

– Fotoğraf düzenle özelliğinde artık renkleri değiştirmek veya ışık düzeyini detaylıca ayarlamak mümkün. Ayrıca istediğiniz fotoğrafı kolayca siyah-beyaz yapabilirsiniz.

– Zaman, mekan veya konuma göre fotoğraf arşivinde arama yapılabiliyor

Video

– iOS 8’le birlikte zaman atlamalı çekim tekniğini (time-lapse) kullanarak video çekme özelliği geliyor. Bu özellik sayesinde oldukça ilginç video çalışmaları yapılabilir.

Sağlık

– Yeni sağlık uygulaması HealthKit sayesinde, sağlık ve fitness verilerini okumak ve analiz etmek artık çok kolay.

– HealthKit uygulaması sağlık verilerini diğer uygulamalarla güvenli bir şekilde paylaşıyor.

Safari Tarayıcı

– Kişisel verileri koruyan DuckDuckGo arama motoru, Safari tarayıcı tarafından artık destekleniyor.

– Kredi kartının fotoğrafını Kamera uygulamasıyla çektiğinizde, kart numarası kolayca Safari tarayıcıya aktarılabiliyor.

Favoriler

– Giriş tuşuna iki kez dokunulduğunda açılan menüde, hızlı arama yapmak istenen numaralar belirlenebiliyor.

App Store

– App Store’da en çok yapılan aramalar artık liste halinde sıralanıyor. Uygulamalar kategorisinde ise artık daha fazla seçenek var.

Widgets

Bildirim merkezinde hava durumu, takvim veya borsa bilgileri için 3. parti uygulamalarına artık izin veriliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.