Google’dan sanal not defteri: Keep

Google’dan sanal not defteri: Keep

ABD’li bilişim devi Google, bulut tabanlı “Google Drive” hizmetleri arasına bir yenisini daha ekleyerek sanal not defteri servisi başlattı. Ancak bundan kısa süre önce, haber kaynaklarını tek elden okumaya imkan veren RSS okuyucusu ‘Google Reader’ı kaldıracağını duyuran ve aldığı tek taraflı kararla kullanıcıları şoke eden Google’un yeni sanal not defteri hizmeti “Google Keep” için seçtiği zamanlama çok yerinde bulunmadı.


Google’ın “Keep” adlı servisi başlatmak için seçtiği zamanlamanın doğru bulunmamasının nedeni ise kullanıcıların Google’a başka bir sebepten dolayı kızgın olmasından kaynaklanıyor.ABD’li bilişim devi haber okuma servisi ‘Google Reader’a 1 Temmmuz 2013′de son vereceğini duyurmuş ve kullanıcılarından abone oldukları RSS kanallarını yedeklemelerini istemişti. Birçok kullanıcının bu sebeple Google’a kızgınlığı sürerken, diğer yandan da “Google Keep” adlı yeni servisin benzerleri arasında tutunup tutunamayacağı henüz kestirilemiyor.


YENİ UYGULAMANIN FİŞİ NE ZAMAN ÇEKİLECEK?


Google’a güvenerek favori web adreslerini ve linklerini “Google Reader” aracılığıyla saklayan kullanıcılar, bu servisin kaldırılacak olması yüzünden bir anda ortada kalırken, teknoloji blogu yazarları da “Keep” adlı hizmetin ne kadar süre devam edeceğinin belirsiz olduğuna dikkat çekti.


Birçok blogcunun Google’ın yaptığı duyurunun ardından gündeme getirdiği ilk soru “Google bu servisin fişini ne zaman çeker acaba?” şeklinde oldu.


EVERNOTE’A RAKİP OLABİLECEK Mİ?


Bilindiği üzere “Evernote”, Microsoft “One Note” ya da Apple’ın işletim sistemine entegre ederek sunduğu “iCloud Notlar” uygulaması, kullanıcıların akıllı telefonlarına ve bilgisayarlarına aldığı notları senkronize etmelerine imkan veriyor.


Örneğin Evernote bu hizmeti çevrimiçi kullananlara ücretsiz, çevrimdışı da kullanmak isteyenlere ise ücretli olarak sunuyor. Apple’ın “Notlar” adlı uygulaması ise ücretsiz kullanılabiliyor. Microsoft da belli bir sınıra kadar ücretsiz hizmet veriyor.


Google’ın yeni Keep adlı hizmeti ise bulut tabanlı ağ belleği Google Drive’ı kullanıyor ve ücretsiz işliyor. Mobil uygulaması ilk etapta sadece Android işletim sistemiyle çalışan telefonlar için geliştirilen Keep’in daha sonra iOS ve Windows 8 için de geliştirileceği tahmin ediliyor.


Keep’i mobil olarak kullanmak isteyenlerin öncelikle bir Google hesabına sahip olması ve ayrıca akıllı telefonlarındaki Android sürümünün de 4.0 ve üzerinde olması gerekiyor.


GOOGLE KEEP’TE NELER EKSİK?


Ücretsiz olan ve minimalist bir arayüzle işleyen “Google Keep” servisi bütün kullanıcılara hizmet vermeye başladı, fakat uzmanlar Keep’in en fazla “kağıttan” bloknotlara rakip olabileceğini ve Evernote ile rekabet etmesinin çok zor olduğunu düşünüyor.


Çünkü Keep’i minimalist kılan etkenler, bu servisin “sınırlı kabiliyetleriyle” fazlasıyla ilişkili. Çünkü Keep’in basitliği rakiplerinin sahip olduğu çok temel özelliklere sahip olmamasından kaynaklanıyor.


Google Keep servisi, yeni yazılı ya da sesli not oluşturma, not paylaşımı, yapılacaklar listesi hazırlama ve resim yükleme gibi çok genel özelliklerin haricinde daha karmaşık fonksiyonları desteklemiyor. Bu işlemlerden birini akıllı telefonu ile yapan kullanıcı yüklediği içeriği eşzamanlı olarak tablet bilgisayarında da kullanabiliyor. Masaüstü bilgisayarda ise tarayıcı üzerinden daha önce tutulan notlara erişmek mümkün.


Keep’de notlar arasında metin araması yapmak ve tutulan notları yedi farklı renk ile işaretlemek mümkün. Ancak bütün notları tek bir renkle göstermeye imkan vermeyen Google Keep, bu özelliği daha başından işlevsiz kılmış görünüyor.


TEK KİŞİLİK NOT DEFTERİ!


Google’ın 2011 yılında son verdiği çevrimiçi not defteri hizmeti “Google Notebook” tutulan notları etiketlemeye izin verirken, Keep’de bu fonksiyona dahi yer verilmediği görülüyor.


Bu açıdan bakıldığında Google Keep adlı servisi “sanal post-it” hizmeti olarak da değerlendirilmesi mümkün. Fakat görünen o ki Google burada da her bir kullanıcının tek başına yaşadığını varsayıyor.


Çünkü post-it kağıdı üzerine yazılan bir notu buzdolabına ya da bilgisayarın üzerine yapıştırarak diğer “kullanıcılar” ile “paylaşmak” mümkünken, Google Keep buna da imkan vermiyor. Keep ile hazırladığınız alışveriş listesini, eğer öğrenciyseniz ev arkadaşınızla ya da evliyseniz eşinizle paylaşma imkanınız bulunmuyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.