Google’a ‘yasa dışı izleme’ ve ‘gizlilik ihlali’ davası

Google’a ‘yasa dışı izleme’ ve ‘gizlilik ihlali’ davası

Davada, kullanıcıların Web ve uygulama etkinliklerini kapatmış olmalarına rağmen izlendiğinin, nereye gittiğinin, hangi haberlere baktığının takip edildiği iddia edildi. Google, Kaliforniya mahremiyet yasasını ve federal telefon dinleme yasası ihlal etmekle suçlandı.

‘GOOGLE, KİŞİSEL BİLGİLERİ TAKİP EDİYOR DENİLDİ’ 

Dava dosyasında, “Tüketiciler Google’ın kendi talimatlarını izleyip ‘Gizlilik Denetimleri’nde‘ Web ve Uygulama Etkinliği ’izlemesini kapatsalar bile, Google yine de tüketicilerin uygulama kullanımını, uygulama tarama geçmişlerini ve kişisel bilgilerini takip etmeye devam ediyor” denildi.

Söz konusu veri toplama işleminin, toplanan verileri depolamanın, bildirim ve reklam sunmanın, Google Firebase aracılığıyla gerçekleştirildiği de belirtildi. Firebase, mobil uygulamaların içinde tüketicilere görünmez bir şekilde çalışıyor.

YÖNELTİLEN İLK SUÇLAMA DEĞİL 

Öte yandan Alphabet’in yanı sıra Facebook ve Oracle Corp. gibi şirketlere de benzer suçlamalar yöneltildi. Bu, hukuk bürosu Boies Schiller Flexner’in Google’a yönelttiği ilk suçlama değil. Hukuk bürosu geçtiğimiz ay da, kullanıcıların gizli modu etkinleştirmesine rağmen, şirketin, Chrome tarayıcı etkinliklerini gizlice kaydettiklerini belirtmişti.