Google, Dimitri Mendeleyev’i unutmadı

Google, Dimitri Mendeleyev’i unutmadı

Dimitri Mendeleyev bugün Google’ın özel günler için tasarladığı Doodle tasarımlarına konuk oldu.

Peki Dimitri Mendeleyev kimdir?

On yedi kardeşin en küçüğü olan Dimitri Mendeleyev, 1834 yılında Sibirya’nın Tobolska şehrinde doğdu. Babası bir lise müdürü, büyük babası ise Sibirya’nın ilk gazetesinin yayımcısıydı. Dimitri, ilk tahsilini sürgünde yaptı. Babasının ölümünden sonra annesi onun daha iyi bir eğitim alması için St. Petersburg’a göç etti. Dimitri Mendeleyev, St. Petesburg Üniversitesi’nde kendini tanıttı. Tezini 1856 yılında “Alkol ve suyun birleşmesi” konusu üzerine yaptı. Fransa ve Almanya’da, Bunsen ve bir çok Avrupalı bilim adamıyla çalıştı. 1858 yılında Almanya’daki Karlsruhe (Kalzrue) konferansına katıldı. Bu konferansta “Avogadro hipotezi” üzerine şiddetli tartışmalar olmuştu.

Daha sonra ilk petrol kuyularını görmek üzere Pensilvanya’daki petrol sahalarını gezdi. Rusya’ya dönüşünden sonra yeni bir ticari damıtma usulü geliştirdi. 32 yaşında St. Petersburg Üniversitesi’nin inorganik kimya kürsüsünde profesör oldu. 1869 yılında elementlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerindeki düzenlilikten yola çıkarak elde ettiği periyodik tablo, onun en büyük çalışması oldu. Bu düzenleme esnasında, o güne kadar bulunamamış bazı elementlerin varlığını ve özelliklerini tahmin etti.

Bir kaç yıl içinde varlığını haber verdiği elementlerin keşfedilmesi Mendeleyev’i kısa sürede dünya çapında ünlü bir kimyacı hâline getirdi. Periyodik tablo, Mendeleyev’in mükemmel yorumculuğu ve üretici zekasının çarpıcı bir ürünüdür. Mendeleyev’in 25 büyük kitaptan oluşan diğer çalışmaları da oldukça ilginçtir. Onun İzomorfizm hakkındaki bilgileri organize etmesi, jeokimyanın gelişmesini sağladı.

1907 yılında zatürreden öldü. Mendeleyev, periyodik tabloyu ilk defa bastırdığı zaman bilinen 63 element vardı. Mendeleyev hiç bir yeni element keşfedememiş olmasına rağmen, bilim dünyasına yaptığı hizmetten dolayı, 1955 yılında G.T. Seaborg başkanlığındaki Amerikalı fizikçiler tarafından sentezlenen 101 atom numaralı elemente, Dimitri Mendeleyev onuruna “mendelevyum” adı verilmiştir.

Periyodik tablonun babası olarak Alman bilim adamı Julius Lothar Meyer ve Rus bilim adamı Dimitri Mendeleyev kabul edilir. Her ikisi de birbirinden habersiz olarak dikkate değer benzer sonuçlar ürettiler. Dimitri Mendeleyev atomların artan atom ağırlıklarına göre sıralandıklarında belli özelliklerin tekrarlandığını görmüştür.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.