Fransa’nın radikal yazılım okulu Silikon Vadisi’ne geliyor

Fransa’nın radikal yazılım okulu Silikon Vadisi’ne geliyor

Öyle bir okul düşünün ki ; kayıt için lise diplomanızın olması gerekmiyor. Bitirdiğinizde geleneksel bir sertifika da vermiyor. Yaşınızın 18 ile 30 arasında olması ve mantık odaklı bir sınavı geçmeniz yeterli. Öğretmen yok. Öğrenim ücreti yok. Bitirdiğinizde ise çok büyük ihtimalle en ünlü yazılım firmaları sizi almak isteyecek.

2013’de Fransa’da kurulan ve o günden beri 200,000’in üzerinde kişinin okumak için başvurduğu okulun adı 42. Evet, yanlış okumadınız 42. Şu ana kadar 2,500 kişi bu okulda öğrenim gördü.

Liseyi yarıda bırakmasına rağmen halen Fransa’nın en büyük teknoloji yatırımcılarından biri olan Xavier Niel yeni okulunu Silikon Vadisi’nde açmaya karar verdi. 100 milyon dolar ile fonlanacak olan bu radikal Fransız teknoloji okuluna Jack Dorsey ve Evan Spiegel gibi ünlü isimler de destek veriyor.

Üniversitelere ciddi bir alternatif olan okul  öncelikli olarak kodlamayı ve girişimci düşünceyi öğretmeye odaklanıyor ve “hayatın, evrenin ve her şeyin” cevabının 42 olduğu “Hitchhikers Guide to the Galaxy” (Otostopçunun Galaksi Rehberi) kitabına atıfla 42 ismini taşıyor.

Niel’in ilk okulu Paris’te açtığında hedefi Fransız eğitiminin geleneksel kalıplarını sarsmak ve yenilikçi problem çözücü olan (ve işverenlerin işe almak isteyeceği) öğrenciler yetiştirmekti. Bu misyon Amerika’da da devam edecek.

Özellikle bu yeni Amerika okulunun diğer bir ilgi çekici yanı, ücreti olmaması. Bu durum programcılık becerilerini öğrenmenin maliyetini ciddi şekilde düşürmeye yarayabilir. Yine de göz önüne alınması gereken zaman ve Silikon Vadisi’nde ABD standartlarına göre yüksek olan yaşama giderleri var. Okul önümüzdeki beş yılda 10,000 öğrenciye kadar büyümeyi planlıyor.

42’nin daha işin başında iken teknoloji alanından Snapchat CEO’su Evan Spiegel, Twitter ile Square CEO’su Jack Dorsey ve Slack CEO’su Stewart Butterfield gibi büyük destekçileri oldu. Spiegel 42’yi gelecekten bir okul olarak niteledi. Dorsey ise, “42 gibi bir altyapıdan ve eğitimden gelecek iyi mühendisleri her zaman bekliyoruz” diyerek ciddi bir destek verdi.

Sınavı geçen öğrenciler 100 saatlik ; kimin batıp, kimin yüzebileceğini görmek için tasarlanmış olduğu “Piscine (havuz)” adlı aylık programa katılıyorlar.

Öğrenciler iki ila beş kişilik gruplar halinde bilgisayar programcılığı zorlukları üzerinde çalışıyorlar. Okul buna denkler arası öğrenim diyor ve öğrencilerden internette aradıklarını bulmaları bekleniyor.  Öğrencilere alan, bilgisayarlar ve diğer araçlar günün her anında sağlanıyor.

Niel kar amacı gütmeyen bu yeni okulu Amerika’da hayata geçirmek için 100 milyon dolar verdi. Daha önce VentureBeat’e 42’den para kazanmak gibi bir planı olmadığını ve mezunların bağışlarla okula geri vermeyi tercih edeceğini umduğunu söyledi.

42 Fremont, California’daki 18000 metrekarelik yeni bir derslik ile 300 kişilik ücretsiz yurtta hayata geçecek.

Başvuru yapmak için bilgi istediğinizde aldığınız e-mailin tercümesi ise aşağıdaki şekilde:

“Merhaba genç çaylak.

Her kimsen, her neredensen ve daha önce ne yaptıysan (ya da ne yapmadıysan) doğru yerdesin. Burada, bu başlama çizgisinde 42’deki herhangi bir adaya göre ne öndesin, ne de geridesin. Tüm şansın elinde. Gerçekten. 42’de kabuller adım adım yapılır. Basit ama zorunlu olan bu adımlar adayın internet sitesinde başarı sekmeleri olarak gösterilir. Bu adımlar sizi daha iyi tanımamıza, Bilişim Teknolojisi geliştirmeyi öğrenme konusundaki istidadınızı test etmemize ve Piscine’e kabulünüze karar vermemize imkân veriyor. Aaah… Piscine…”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.