Dünyanın en popüler sosyal ağı artık 10 yaşında

Dünyanın en popüler sosyal ağı artık 10 yaşında

Mark Zuckerberg’in okul yıllarında geliştirdiği internet projesi, Facebook kısa sürede dünyanın en popüler sosyal ağına dönüştü. Sadece çocuklar ve gençlerin değil; anneler, babalar, dedeler ve ninelerin bile kullandığı bu sosyal ağ 10. yaşını kutluyor.

Bundan tam 10 yıl önce 4 Şubat 2004’te, Harvard Üniversitesi’nde öğrencilik yapan genç Zuckerberg, hayalini kurduğu web projesini hayata geçirdiğinde dünyadaki iletişim biçimlerini değiştireceğini kimse tahmin edemezdi.

‘The Facebook’ adıyla kurulan bu sosyal ağın amacı ABD’nin sayılı üniversite öğrencilerini bir araya getirecek bir platform oluşturmaktı. Önce isminden ‘The’ kelimesi düştü ve Facebook oldu, sonra üniversite öğrencisi olsun olmasın herkesin erişimine açıldı. Hikayenin gerisini hepimiz gayet iyi biliyoruz. Kurulduğu günden bu yana her gün büyüyen Facebook, 2014 yılı itibarıyla dünya üzerinde 1,26 milyar insanın üyesi olduğu, piyasa değerinin ise 135 milyar dolara ulaştığı bir sosyal ağa dönüştü. ‘Beğen ve Paylaş’ tuşları sayesinde internetin kılcal damarlarına kadar etki eden Facebook, 2012 yılında popüler fotoğraf paylaşım platformu Instagram’ı tam 1 milyar dolara satın aldı. Değişen kullanıcı kitlelerine hitap etmek isteyen bunda da başarılı oldu ve Instagram’ın 30 milyon olan kullanıcı sayısı kısa sürede 150 milyona çıktı. Sıradaki projesi ise bilgi yoğunluğundan yorulan kullanıcılar için hazırlanan görsel haber okuma aracı Paper.

Günümüz dünyasının özel hayat ve mahremiyet kavramını altüst eden, evlilikleri, iş hayatını, eğitimi etkileyen, bize ilkokul arkadaşlarımızı bile bulduran, sokak olaylarını, politik ve sosyal hareketleri tetikleyen bir platforma dönüşen Facebook’un bundan sonra hayatımızı nasıl etkileyeceğini bilemiyoruz. Ama Facebook’un geldiği noktayı düşününce onunla birlikte büyüyen ve bu yıl 30 yaşına adım atacak olan Mark Zuckerberg’in daha çok planı olduğunu tahmin etmek hiç de zor değil.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.