Dünyanın en büyük güneş santrali açıldı

Dünyanın en büyük güneş santrali açıldı

Fas Kralı 6. Muhammed, dünyanın en büyük güneş enerji santrali Noor-Ouarzazate (Noor I) projesinin ilk etabını Ouarzazate kentinde törenle açtı. Fas Kralı aynı zamanda projenin 2 ve 3’üncü etapları olan Noor II ve Noor III’ün temellerini de attı.Noor I Santrali’nin üretim kapasitesi 160 MegaWatt olacak.

Açılışta konuşan, Fas Güneş Enerjisi Ajansı (MASEN) Başkanı Mustapha Bakkoury, Noor I Santrali’nin yapımının 30 ay gibi bir sürede 2 bin kişiyle gerçekleştirildiğini söyledi.

7 Milyar Dirhem’e (yaklaşık 630 milyon Euro) mal olan Noor I Santrali, 480 hectar üzerine kurulmuş ve 3 saat kesintisiz depolama kapasitesine sahip.Noor II etabı için 810 milyon Euro harcanakcak,200 Megawatt üretim kapasitesine sahip olacak ve 7 saat aralıksız depolama gerçekleştirecek. Noor II projesi 680 hektarlık bir alan üzerine kuruluyor.Noor III etabında ise 150 Megawatt üretim kapasitesi ile 8 saate yakın depolama gücüne sahip olacak ve 645 milyon Euro’ya mal olacak.Bu üç projeye tamamlayıcı olarak öngörülen Noor IV ile Noor-Ouarzazate projesinin tamamlanması bekleniyor.Noor-Ouarzazate kompleksi tamamlandığında, güneş enerjisi kullanılarak, 580 Megawatt elektirk üretimi yapılacak. Toplam projenin 2 milyar Euro’nun üzerinde olması bekleniyor.

Fas kralı Muhammed, Paris’te düzenlenen COP21 Çevre Zirvesinde, ülkesinde güneş enerjisinden elektrik üretiminin 2020 yılında yüzde 42, 2030 da ise yüzde 52 olacağını açıklamıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.