Drone piyasasının gelecek 5 yılı iyi görünüyor

Drone piyasasının gelecek 5 yılı iyi görünüyor

İnsansız hava aracı (drone) piyasası inanılmaz bir hızla büyüyor.

Çoğu şirket dronelar ile ilgili kanunların netleşmesini beklemeden yeni donanım ve programlama alanlarına ciddi ölçüde yatırım yapıyor.

Sayıları her geçen gün artan dronelara yönelik yazılım ve donanım sağlayan şirketler tarım, arazi yönetimi, enerji ve inşaat sektörlerinden oluşan uzun bir müşteri listesine hizmet ediyor.

Bu şirketlerin çoğu küçük çaplı olsa da, özelikle savunma sanayi odaklı büyük firmalar ve endüstriyel gruplar da sivil alanda yatırıma çoktan başladı.

BI Intelligence adlı kurumun hazırladığı rapor, dünya genelinde gelişen drone piyasasının çeşitli evrelerine derin bir bakış sağlıyor.

32 sayfalık rapor, ticari amaçlı insansız hava aracı teknolojisinde potansiyel iş imkanlarıyla alakalı tahminler sunuyor; kat edilen ilerlemeyi ve sürekli karşılaşılan engelleri inceliyor; uygulamalar ve kullanıcıları açısından en iyi piyasaları ön plana çıkarıyor ve alanda en etkin onlarca önemli şirketten oluşan özel bir liste sunuyor.

Ayrıca Federal Havacılık İdaresinin  hazırladığı kurallarla büyük ölçüde değişen, ABD’deki ticari amaçlı insansız hava aracı yönetmeliğinin son halini irdeliyor.

ABD hükümetinin “muafiyet” programı kapsamında aslında birçok şirketin uzun süredir ticari amaçla küçük çaplı hava araçlarını kullanma yetkisine sahip olduğunu ise çok az sayıda kişi biliyor.

Rapordan bazı ana başlıklar şu şekilde:

  • Küresel ticari drone piyasası tarım, enerji, kamu hizmetleri, madencilik, inşaat, gayri menkul, medya ve film yapımcılığı gibi sektörlerdeki uygulamaların etrafında şekillenecek.
  • Drone endüstrisinde en belirgin büyüme askeri değil ticari – sivil alanda görülmekte. 2015 ve 2020 yılları arasında askeri alanda %5’lik bir büyümeye karşın ticari – sivil alanda %19’luk bir büyüme beklenmekte.
  • Uzun yıllardır insansız hava aracı üreten askeriye odaklı firmaların hızla gelişen piyasada sivil üreticilere karşı herhangi bir avantajı söz konusu değil.
  • Öne sürülen ABD yönetmeliği ticari uçuş yasağını kaldırıp, zemindeki bir pilot tarafından kontrol edilen alçak mesafede küçük çaplı uçuşların önünü açacak.
  • Alandaki teknolojik engeller aynı zamanda iş fırsatları da sunabiliyor.
  • İlk ticari üreticilerin bir çoğu ABD piyasasının dışındaki ülkelerden. İsviçre merkezli senseFly, Kanadalı şirket Aeryon, İsveçli CybAero, Shenzhen, Çin merkezli DJI and Koreli Gryphon şirketleri bunlardan sadece birkaçı.
  • Ticari insansız hava aracı endüstrisi hala oldukça yeni ancak büyük ölçekli birçok şirket ve gruptan rağbet görmeye başladı bile.
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.