Curiosity robotu kum tepeyi aşacak

Curiosity robotu kum tepeyi aşacak

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın Mars’ta keşif gezisi yapan Curiosity (Merak) robotu bir kum tepesinin üzerinden atlamaya hazırlanıyor. Curiosity’nin aşması gereken tepenin yüksekliği 1 metre kadar. Kum tepesi şu anda robotun küçük bir vadiye ve keskin kayaların daha az bulunduğu bir yola geçişi önünde engel teşkil ediyor.

Keskin kayalar son zamanlarda Curiosity robotunun alüminyum tekerleklerinde büyük oyukların oluşmasına yol açıyordu. Ancak Curiosity’nin kum tepesini aşması konusunda mühendisler hayli temkinli adımlar atıyorlar.

Robota ilk olarak kum tepesinin bir bölümünü aşması komutası verilecek ve nasıl yol aldığı denetlenecek.

NASA’nın Spirit robotu 2009 yılında bir kum tepesini aşarken kaybolmuştu. 10 yıldır Mars’ta çalışmalarda bulunan Opportunity robotu da 2005 yılında bir kum yığınına saplanmış, kurtarılması için haftalarca çaba sarf edilmişti.

KARBON İZLERİ

Curiosity robotunun kum tepesine tırmanmakta bir sorun yaşayacağı tahmin edilmiyor, ancak mühendisler kum tepesinin içinde gizli olabilecek kayaların robota zarar vermesinden korkuyor. Bu kum tepesinin aşılmasının ardından ulaşılacak yolun ise Curiosity’nin 50 santimetre çapındaki tekerlekleri için daha elverişli olması bekleniyor. 1 tonluk robotun yakın plan çekilen fotoğraflarında, metal tekerleklerinde çok miktarda delik ve oyuk tespit edilmişti.

Curiosity robotunun bir sonraki hedefi KMS-9 adı verilen noktaya ulaşmak. Bilim insanları buradaki kayaları sondajlayarak karmaşık karbon izleri tespit etmeyi umuyor. Robotun ana hedefi ise krater yüzeye hakim olan dağ eteklerine ulaşmak. Bunun için de bulunduğu noktadan güney ve batı istikametlerine doğru birkaç kilometre katetmesi gerekiyor.

Curiosity robotu, Ağustos 2012’de Mars’a inmesinden bu yana toplamda yaklaşık 5 kilometre kadar yol almış durumda.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.